Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Нови – внезапно повишаване на блясъка

May 31 @ 19:30 - 21:30

Free

Ние сме миниатюрна част от спиралната галактика Млечен път. Най-близката подобна галактика е Андромеда. Светлината от нея до нас пътува за цели 2.5 милиона години, но въпреки това е възможно да забележим ядрото й дори без помощта на бинокъл.

Астрономите наблюдават около 30 новопоявяващи се звезди всяка година в Андромеда. Те светят за дни или седмици и после изчезват. Днес добре знаем, че това са явления, които се пораждат в системи от две близки и силно взаимодействащи си звезди. Двете звезди са малки и слаби, и практически невидими за земния наблюдател до момента, в който повърхността на едната звезда избухва и става милион пъти по-ярка. Тогава наблюдаваме “Нова”-звезда.

Българският екип, изследващ Нови в галактиката Андромеда, е един от водещите в света в тази област. През последните години над 10 % от новите в Андромеда са открити от нас, а над 50 % от откритите въобще нови в Андромеда се изследват с телескопите на НАО Рожен и Студентска астрономическа обсерватория – САО Плана.

За лектора

Доц. д-р Евгени Овчаров е активен наблюдател астроном, преподавател и ръководител на катедра „Астрономия“. Също така е и един от учените от катедрата, които създават и представят научните програми в планетариума в Детски научен център Музейко.

Details

Date:
May 31
Time:
19:30 - 21:30
Cost:
Free
Event Category:
Website:
http://astro.phys.uni-sofia.bg/meeting.html

Organizer

Катедра Астрономия
Website:
http://phys.uni-sofia.bg/~astro/

Venue

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
Website:
http://www.phys.uni-sofia.bg/