Огън

Ratio Rooftop Party
14 август, 20:00 часа

fire header image

За втори път ви каним на покрива на Музейко, за да разпалим поредната тема заедно с лекторите. С тях ще вдигнем много пушек около ролята на огъня в нашето общество и начина, по който го асоциираме с люта храна, енергия и сходни. Отново ще можете да слушате пълните абсурди на What if? панела ни, докато пиете изгарящото си “Блъди Мери” благодарение на приятелите ни от FlipFlop.

В края на вечерта допълнително ще вдигнем температурата с нашия flash куиз, в който този път сме предвидили доста горещи награди. Не на последно място, очакваме Ivan Milev да е в стихията си и да държи музикалния бекграунд в диапазона 5778-6000 K.

Програма:

19:30 – отваряне на врати
20:00 – дискусионна част с нашите лектори
21:40 – what if?
22:00 – въпроси и отговори
22:30 – куиз

Теми

За начало ще поговорим какво е огънят и защо някои неща горят по-лесно от други, от какво е изграден пламъкът и защо свети. Знаете, че гасим огъня с вода, но наясно ли те как можем да го изгасим с взривове?

Дискусията ще се спре и на огъня вътре в нас, защото метаболизмът е вид горене. “Покоряването” на огъня променя човечеството както физически, така и културно. От легендата за Прометей през “императора, който свири, докато Рим изгаря” чак до огнестрелните оръжия, огънят направлява човешката история.

За финал ще запалим въображението ви с нашите What if сценарии. Какво ще се случи, ако загасим нефтен кладенец с ядрена глава? Как можем да запалим атмосферата?

Елате, за да се опитаме да отговорим заедно на тези и други горещи въпроси с по един огнен коктейл в ръка!

Лектори

Д-р Никола Кереков е биолог и специалист по имунология. Той ще ни преведе през промените в човешката физиология, които използването на огъня е предизвикало.

Владимир Лютов е електрохимик от Института по физикохимия към БАН. Той ще ни разкрие тайните на най-горещия от петте елемента – от продуктите на огъня до формите на пламъка.

Люба Маноилова е магистър по „Археологически изследвания – антична археология“, а през последните 8 години участва активно в различни археологически проучвания. Заедно с нея ще пребродим митология и религия, за да научим повече за огъня като двигател на човешката цивилизация.

Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви. Събитието е достъпно само за лица навършили 18 години.

Билети

Местата за събитието са ограничени – вземете своя сега!