Ratio 2018 – есен

10 ноември 2018, Sofia Event Center

Read this in English

Пригответе се за още една доза популярна наука на 10 ноември 2018 година в Sofia Event Center. Очакват ви много интересни теми, за които ще ви споделим още скоро.

Теми и лектори

Лекторите на Ratio са професионалисти в различни сфери на науката, които могат да разкажат много интересни неща. В предишни издания на Ratio сме посрещали в София имена като Сюзън Блекмор, Крситофър Френч, Джери Койн и Андрю Бери. Скоро ще ви разкажем за новите гости на Ratio.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Дискусия: The New Space Age

Развитието на технологиите превръща идеята за покоряване на Космоса от фантастика в следващата цел на човечеството. Науката работи върху варианти за бързо придвижване, обитаване и колонизиране на Космоса. Въпросът, който ни вълнува, е “кога”, а не “дали”.

  • Колко близо сме до създаване на технологии, които ще ни превърнат в космическа цивилизация? Ако можем да изминем огромните разстояния до новите светове и да ги заселим, как този нов хабитат би променил човечеството физически и в социално отношение?
  • Как влияят микрогравитацията и липсата на естествен денонощен цикъл върху човешкото тяло?
  • Каква би била динамиката на социалното взаимодействие между колониите на далечни планети и онези, които остават на Земята? Какви космически административни единици ще ги регулират?
  • Какъв ще е ефектът върху икономиката от потенциалните нови предприемачески ниши, които космическата експанзия би отворила? От производство на ракети за многократна употреба до space mining, космосът се превърща от зона, запазена предимно за науката, в арена за правене на бизнес.

Тези и други въпроси ще са на фокус в дискусионния панел на Ratio. В него ще се включат специалисти от различни сфери:

speaker photos sebastienСебастиан Фредериксън

Себастиан Фредериксън е архитект, предприемач и съосновател на SAGA Space Architects – ново дизайнерско направление, което проектира хабитати за живот в космоса. Целта на Себастиан и неговия колаборатор Карл-Йохан Соренсен е да създадат пространства, които не само да осигуряват оцеляването на своите обитатели, но и да предлагат условия за поддържане на психическо здраве и социална устойчивост.

Себастиан следва в университета RMIT в Австралия и Кралската академия за изящни изкуства в Дания, където в последствие е и гостуващ лектор. Бакалавърската му теза се фокусира върху колонизирането на Марс и не е изненада, че след защитата ѝ завършва Програмата за космически изследвания в Техническия университет Delft в Холандия. Победител в конкурса MarsTopia.

Д-р Владимир Божилов

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет и комуникатор на науката. От февруари 2017 г. е Национално контактно лице по подпрограма „Наука със и за обществото“ по Рамкова програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята.

Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития (Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените и др.), където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса.

speaker photo petkoМодератор: Петко Желязов

Петко Желязов е магистър по европеистика и международни политики. От 2 години активно участва в комуникацията на наука и популяризирането й пред голяма аудитория като водещ на серия събития като форума Ratio, месечните дискусии Vox Nihili и други. Той ще бъде и водещият на форума Ratio тази есен.

Очаквайте скоро и следващите теми на събитието.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

 

Билети

Билетите за Ratio вече са в продажба. Вземете своя още сега!