ratio 2018 header

Read this in English

Приготви се за нова пълна порция наука на 9 юни 2018 в Sofia Event Center – идва осмото издание на форума Ratio.

Лектори

Лекторите на Ratio са професионалисти в различни сфери на науката, които могат да разкажат много интересни неща. Ето и първия от тях:

Стивън Ле Комбер

steven le comber

Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London.

Изследванията на Стивън върху математиката на пространствените модели се простира от фракталите в дупките на африкански слепи кучета до епидемиологията. Той е един от създателите на географското профилиране – статистическа техника използвана първо в криминологията като начин да се приоритизира разследването на серийни убийства.

Стивън активно популяризира науката – водил е презентации на британския фестивал в Челтнъм и на Internet Festival в Пиза, участвал е в предавания на BBC, а изследванията му са отразени от множество световни медии.

Тема: Математика, мъртъвци и малария

В презентация включваща математика, Джак Изкормвача и акули, Стивън ще обясни как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy и да анализира дело на Гестапо от 40-те години. Той ще разкаже и как моделът може да се прилага за контролиране на заразни болести като малария.

Географското профилиране (ГП) е статистическа техника, използвана първоначално в криминологията, за да се приоритизират големи списъци със заподозрени лица при разследване на серийни убийства. ГП използва локацията на местопрестъпленията, за да открие „изходната точка“ на убиеца (обикновено неговия дом или място на работа).

Успехът на ГП в криминологията води до прилагане на техниката в други области. В биологията този модел позволява да се открият локации на гнезда и леговища на животни, като се изследва къде те събират храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Още приложения ще чуем по време на лекцията.


Д-р Маги Лю

Д-р Маги Лю работи в Европейския център за космическа астрономия (European Space Astronomy Centre) в Мадрид. Като астрофизик, тя изследва галактическите купове. Това са космическите гиганти на нашата Вселена, а 70% от тяхната маса идва от тъмна материя. Това ги прави идеални обекти за изследване на тъмната вселена и космологията.

Д-р Лю работи към екипа на мисията Евклид на ЕКА, подготвяйки нейното стартиране през 2021 година.

Тема: Тъмната Вселена през очите на Евклид

През последния век, учените се опитват да разгадаят липсващите части на Вселената. Барионите – частиците, които можем да видим, докоснем и с които взаимодействаме, съставляват само 5% от Вселената. Останалата част от нея е “тъмна”. Тъмната енергия води до ускорено разширяване на Вселената, а присъствието на тъмна материя позволява на звездите в галактиките и галактиките в галактичните купове да се движат много по-бързо отколкото очакваме.

Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени. Предизвикателството е много голямо, затова в тази презентация ще обсъдим как можем да построим видим телескоп, който да вижда невидимите части на Вселената.

Скоро ще обявим и следващите лектори на Ratio.

Билети

Билетите за събитието вече са в продажба – заявете своя още сега:

Дарения

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“ IBAN BG49FINV91501015616307 Първа инвестиционна банка BIC: FINVBGSF