Single Blog Title

This is a single blog caption
25
Feb

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април

Второто издание на форума Ratio ще се състои на 27 април

Британски лектори говорят за съзнанието и времето, още две теми ще бъдат обявени скоро

В края на април ще се състои второто издание на форума за популярна наука Ratio. На 27 април 2013 г. в Младежки театър „Николай Бинев“ гостите отново ще могат да чуят четири теми от различни научни сфери, представени по достъпен и ангажиращ начин. Целта на Ratio е да покаже, че научното мислене не е резервирано само за учените, а може да е интересно на всеки.

„Първото издание на Ratio през септември ни показа, че към подобни събития има интерес и публиката се отнася позитивно към идеята ни. Това ни даде увереност, че форумът трябва да се случва два пъти в годината,“ коментира Любомир Бабуров, организатор на събитието. „За разлика от първото издание, в чийто фокус по-скоро бяха точните науки, сега ще обърнем внимание и на по-абстрактни теми като съзнанието и времето.“

Тези две теми ще бъдат представени от британците д-р Сюзън Блекмор и Адам Харт-Дейвис.

Д-р Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. Автор е на повече от 60 академични статии, спомогнала е за написването на над 80 книги и е основен автор на 14. Освен своята академична работа, тя е автор в няколко медии, пише блог постове за Guardian и Psychology Today и често участва в радио и телевизионни предавания.

По време на Ratio д-р Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля. Д-р Блекмор ще направи и няколко демонстрации с помощ от публиката, които показват различни начини, по които ние грешно възприемаме работата на собствения си ум.

Втората тема на Ratio ще бъде представена от Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той има над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория. Продуцираното от него Scientific Eye се превръща в най-популярното телевизионно предаване за наука, което се използва в близо 70% от училищата във Великобритания и се излъчва в 35 други държави. Автор е на 37 книги за популярна наука, които третират въпроси в различни сфери от физика и астрономия до история.

По време на своята презентация на Ratio Адам Харт-Дейвис ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Билетите за Ratio ще се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg. Цените им са 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти. Другите две теми, както и допълнителна информация за събитието, ще бъдат обявени на сайта на Ratio: www.ratio.bg.

Leave a Reply