Предстоящи събития

self reflected

Self Reflected: как изглежда съзнанието?

Колко често мислите за мозъка си? Неврологът д-р Greg Dunn (Greg Dunn Design) решава да насочи вниманието ни към най-сложната част от нашето тяло и да промени завинаги начина, по който мислим за него. Така, в партньорство с физика д-р Brian Edwards се ражда арт-проекта Self-Reflected – изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната хореография на нашите неврони.

Двамата автори създават пано с размер 2.44 на 3.66 метра, което показва разрез на човешки мозък с всеки от неговите 500 000 неврона. С внимателно насочване на светлина към това пано виждаме движението на сигналите в мозъка.

На 22 август ще се срещнем на живо с д-р Greg Dunn, който ще разкаже повече за проекта и ще ни го покаже в действие с видео. Презентацията ще е на английски език без превод.

Събитието във Facebook

На 9 август в Gramophone Club ще организираме нещо по-различно. Заедно с Предизвикай правото ще погледнем към криминалния свят на бъдещето.

“Аз не съм престъпник. Не съм направил нищо лошо”
Дали обаче това (че не сме направили нищо) е достатъчно (за да не бъдем третирани като престъпници)? За какво трябва да отговаряме: за всички порочни желания на нашия мозък или само за тази част от тях, които сме превърнали в действия на нашето тяло?

На 9 август ще си представим съдебните наказания на бъдещето, ще обсъдим дали машини ще сканират мозъците ни и ще премахват криминални мисли, преди да сме изпълнили дори подготовката за престъплението. И ако полицията има достъп до съзнанието ни, остава ли място за човешки свободи?

Този път няма да дадем доказани отговори, а ще дискутираме възможни сценарии. В събитието ще се включат биологът д-р Nikola Kerekov, Петър Горанов – преподавател по етика в СУ “Св. Климент Охридски”, и Liubomir Baburov – основател на Ratio. Модератор на дискусията ще бъде Stoyan Stavru, основател на “Предизвикай правото!”.

Повод за разговора ще бъде разказът на Peter Watts “Очите на Бога” (2013), но не е нужно да имате опит с текста, за да сте любопитни към бъдещето.

Визия: http://robd4e.deviantart.com/

Събитието във Facebook

Вижте повече от миналите събития на SitP.