Предстоящи събития

 

От раждането на човешката цивилизация винаги сме гледали нагоре – а слънчевите затъмнения са едни от най-внушителните и най-впечатляващите събития които може да ни даде Космосът. Такова непредвидимо и неразбираемо явление често е провокирало паника, конфликти и дори войни.

Живеейки на планетата Земя, имаме огромния късмет от време на време (горе-долу на всеки 18 месеца) Луната да застане между нас и Слънцето и да го закрие само за няколко минути. Този космически балет ни помага не само да видим слънчевата корона с невъоръжено око, но и да се почустваме много специално и дори много странно по време на затъмението.

На 21 август през САЩ ще мине пълно слънчево затъмнение, а астрофизикът Ганчо Ганчев ще го улови в снимки. Той ще ни разкаже повече за предстоящото пътуване и ще опише как и защо се случват слънчевите затъмения. Пригответе се за сериозна доза физика и страхотни кадри!

За лектора:

Ганчо Ганчев е докторант в катедра “Астрономия” към Физическия Факултет на СУ и активен астрофотограф. Занимава се с изучаването на най-горещите и най-масивните звезди, които по-късно избухват като свърхнови и дават елементите за други звезди, планети и живот – ярките сини променливи в галактиките М31 (Андромеда) и М33 (Триъгълник). Заниманията му с астрофотография са го отвеждали до далечни места като Великденския остров и Нова Зеландия. Участвал е като лектор на Skeptics in the Pub и преди.

Събитието във Facebook

Вижте повече от миналите събития на SitP.