Антропоценът |

Антропоценът

23.07.2024 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 20/25

Биолозите са изчислили, че човешката биомаса вече е около сто пъти по-голяма в сравнение с който и да било друг вид едри животни, крачили някога по Земята.

При това огромно увеличение е логично да се замислим – какво оставяме след нас за бъдещите поколения и какво е човешкото въздействие върху планетата.

Отговорите ще търсим на 23 юли на “Антропоценът” с представител на ЕКА в лицето на Sibyl-Anna de Courson, биотехнолога Хюсеин Йеменджиев и антрополога Мина Христова.  Ще обхванем широк спектър от теми, свързани с екологичните предизвикателства, пред които сме изправени в днешно време. Ще разгледаме геоложките епохи преди Антропоцена, за да разберем по-добре сегашните изменения. 

Ще обсъдим светлинното замърсяване в епохата на урбанизация и технологичен напредък. Говорейки за замърсяване не може да не обърнем внимание и на темата за космическия боклук. Натрупването на отпадъци в околоземната орбита представлява нарастваща заплаха както за космическите мисии, така и за спътниците, от които зависят множество дейности. Ще погледнем в бъдещето, за да разберем дали въвеждането на кръгова икономика в космоса е решението за намаляване на космическите отпадъци. 

Ще повдигнем редица въпроси: 

  • Каква следа ще оставим в “след човешкия” период на планетата?
  • Какви са рисковете от космическите отпадъци?
  • Какво можем да направим, за да намалим създаването на космически отпадъци?
  • Как човешките общества се адаптират и реагират на екологичните промени? 
  • Как ще бъде оценена нашата цивилизация?

Очакваме ви на “Антропоценът” когато ще разговаряме за следата, която оставяме днес за човека в бъдещето и за нашата планета.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Програма

19:00 – Отваряме врати

20:00 – 20:05 Откриване 

20:05 – 20:30 Хюсеин Йеменджиев – презентация

20:30 – 20:40 Почивка

20:40 – 21:05 Sibyl-Anna de Courson – презентация на английски

21:05 – 21:15 Почивка

21:15 – 21:45  Мина Христова – дискусия

21:45 – 21:55 Почивка

21:55 – 22:30  Дискусия и Q & A на английски

22:30 – Закриване

За лекторите

Д-р Мина Христова е главен асистент в секция „Балканска антропология“ към Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Дисертацията ѝ, защитена през 2020 г., се занимава с антропологичните измерения на границите и конструирането на идентичности в региона на триграничието между Сърбия, Македония и България. През 2017 г. получава награда „Акад. И. Е. Гешов“ за най-млади учени на БАН. Изследователските ѝ интереси са насочени към антропология на границите, градска антропология, изследвания на идентичностите, национализмите, паметта и миграциите. В края на 2023 г. и началото на 2024 г. Мина Христова беше гост-изследовател към Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity, Гьотинген, Германия.

Sibyl-Anna de Courson работи в Clean Space Office на Европейската космическа агенция ЕКА, където се занимава с подхода за нулеви отпадъци от сателити в космоса “Zero Debris”. Този подход е разработен, за да управлява всички аспекти от извеждането на сателити от експлоатация по устойчив и безопасен начин, за да не застрашават техите останки бъдещи космически мисии. Преди да стане част от ЕКА, Sibyl-Anna de Courson работи като системен инженер за Thales Alenia Space в Кан, където работи по нови сателитни мисии и сервизирането им в орбита. Има магистърска степен по Aerospace and Systems Engineering от инженерното училище École Centrale Paris.

Хюсеин Йеменджиев e преподавател и изследовател в Университет “Проф.  Д-р Асен Златаров”. По образование е биотехнолог с инженерна квалификация и докторска степен по микробиология от Българската академия на науките. Интересите му са насочени в областите на екологичните биотехнологии, промишлената микробиология, микробното биоразнообразие, мониторинга и пречистването на водите. Съосновател е на ЕНОВА Н2О – българска стартъп компания, която създава ново поколение прибори за експресен анализ на качеството на водите.