Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Благотворителна изложба „Към Звездите“ – закриване

3 февруари, 2017 - 4 февруари, 2017

Безплатно
observatory

Благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ в помощ на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски”

Ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ организират благотворителна изложба с авторски фотографии с астрономическа тематика. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати ремонтни дейности по сградния фонд на Астрономическата обсерватория на СУ “Св. Климент Охридски” в парк “Борисова градина”. Сградите на обсерваторията са построени в зората на Висшето училище (както се е наричал Университетът в края на 19-ти век), а телескопът в големия купол на обсерваторията през 2017 г. става на 120 години. Това е най-старият телескоп на постоянен фундамент на Балканите.

Изложбата, озаглавена “Към ЗВЕЗДИТЕ”, включва 25 оригинални астрофотографии и ще може да бъде разгледана от 23 януари до 3 февруари пред аулата на СУ “Св. Климент Охридски”, и на 3 и 4 февруари между 18:00 и 21:00 ч. в Астрономическата обсерватория в парк “Борисова градина”, където посетителите ще имат възможност да чуят и разнообразни лекции, да разгледат обсерваторията, да разговарят с професионални астрономи и да погледнат нощното небе с телескоп.

Официалното откриване е от 11:00 ч. на 24 януари, вторник, пред аулата на СУ “Св. Климент Охридски”.
Ядрото от екипът от ученици от СМГ “ Паисий Хилендарски” се състои от: Теодор Алексиев, Рая Димитрова, Светослав Радоев и Йоанна Йорданова.

Автори на фотографиите са: Теодор Алексиев, Симона Христова, Ганчо Ганчев; Част от изображенията са получени по време на студентски практики на катедра Астрономия към СУ „Св. Климент Охридски”, най-престижното място за обучение по астрономия и астрофизика в България.
Желаещите да подпомогнат каузата ще имат възможност да го направят в деня на откриването – 24 януари, и по време на кулминацията на мероприятието – на 3 и 4 февруари, 18:00 – 21:00 ч. в обсерваторията.

Изложбата се реализира с любезното съдействие на Photosynthesis.

Детайли

Начало:
3 февруари, 2017
Край:
4 февруари, 2017
Стойност:
Безплатно
Категории за Събитие:
,
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/1767289946922982/

Място

Астрономическа обсерватория на СУ
Борисова градина
София, 1164 Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website