Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Екзопланетни системи: Хаос и ред около звездите

10 май, 2018 @ 19:30 - 21:30

Безплатно

Огромният брой открити екзопланети, през последните две десетилетия, е едно от най-значимите постижения в съвременната Астрономия. Днес потвърдените екзопланетни системи са около 3000, като приблизително 700 от тях са мултипланетни (т.е. с повече от една екзопланета). Що се отнася до физическите характеристики на екзопланетите и техните орбити, съществува озадачаващо разнообразие от извънслънчеви планетни системи, които силно се отличават от нашата слънчевата система.

Презентацията има за цел да запознае присъстващите с най-успешните методи за откриване на извънслънчеви планети и анализ на техните орбити и физически характеристики. Дискусията ще наблегне основно върху някои забележителни мултипланетни, чиито орбити се намират в много деликатен „гравитационен танц“, наречен орбитален резонанс, както и планетни системи – част от двойни звездни системи. Динамиката на тези мултипланетни системи се характеризира със силно междупланетно гравитационно взаимодействие и е от фундаментална важност за модерните теории за формирането на планетите.

За лектора

Д-р Трифон Трифонов работи в Департамента на Планетo и Звездо Образуване към Института за Астрономия „Макс Планк“, Хайделберг, Германия. Занимава се с откриването и характеризирането на извънслънчеви планетни системи (екзопланети) с помощта на ултра-прецизна Доплерова спектроскопия и е експерт по планетарна динамика.

Детайли

Дата:
10 май, 2018
Час:
19:30 - 21:30
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://astro.phys.uni-sofia.bg/meeting.html

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website