Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Космическото време: слънчеви урагани и междупланетни бури

27 октомври, 2016 @ 19:30 - 21:00

Безплатно
cosmic weather

Този четвъртък (27 октомври), д-р Козарев – специализант в астрономическата обсерватория „Харвард – Смитсониън“, ще Ви запознае с неприветливите условия в космическото пространство около Слънцето и ще покаже, че планетата Земя е своеобразен щит, предпазващ ни от опасностите, които ни дебнат извън нашия ДОМ.

Лекцията ще се проведе в зала А205 на Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Нека се опитаме заедно, да посадим още едно зрънце знание във вечно търсещите си съзнания!

За лекцията

Слънцето е предвидим и постоянен източник на живот и топлина за всички животни и растения на Земята. Отвъд защитната обвивка на земната атмосфера обаче, нашата звезда показва едно друго лице – капризно и непредвидимо. Масивните слънчеви изригвания отприщват мощни бури от нажежена плазма и магнитни полета, които властват из цялата Слънчева система и влияят на всички небесни тела в нея. В тази лекция ще говорим за различните проявления на слънчевата активност и космическото време, и как те модулират междупланетното пространство и околопланетните среди.

За д-р Камен Козарев

Камен Козарев получава докторска степен по Астрономия от Бостънския университет. В момента е специализант в астрономическата обсерватория „Харвард – Смитсониън“. Изследванията на Камен Козарев са насочени върху изучаването и моделирането на слънчевите изригвания, по-специално как заредените частици (предимно протони) се ускоряват от ударни вълни в плазмената корона на Слънцето до почти релативистични енергии. Интересите му се разпростират от слънчевите високоенергийни частици до алтернативното обучение по приложни науки.

 

Детайли

Дата:
27 октомври, 2016
Час:
19:30 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/1163105740402208/

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website