Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Нов поглед върху звездните купове

26 май, 2016 @ 19:15 - 21:00

Безплатно

Едни от най-впечатляващите обекти на небето са плътни, бляскави топки от звезди, наречени звездни купове. В продължение на десетилетия астрономите знаеха, че звездите в звездните купове се образуват наведнъж по едно и също време, като звездите в купа са на сравнително еднакви възрасти. Но съвременни открития на млади звезди в стари куповепромениха тези представи. Наблюденията показват, че вместо всички звезди да се образуват едновременно, звездният куп е възможно да претърпи второ или дори трето звездообразуване на хиляди нови звезди.

Интересът към звездните купове се възроди с достъпа до нови наблюдателни методи. В детайли, невиждани досега, откриваме скрити изненади.

Как се образуват звездните купове, каква е тяхната еволюция? Нов поглед върху тези обекти ще получите от младия астроном Григор Николов на поредната сбирка на Кръжока по астрономия.

Григор Николов е астроном в НАО Рожен, ИА при БАН. Областите му на научен интерес са звездната еволюция, звездни населения, двойни звезди. В момента работи върху динамика на звездните купове в близки галактики.

Детайли

Дата:
26 май, 2016
Час:
19:15 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website