Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Праисторическо астрономия: поглед между небето и камъка

29 март, 2018 @ 19:00 - 21:00

Безплатно
observatory

В лекцията ще бъдат споделени факти, свързани с наблюденията на небесни явления и обекти като хронометрични маркери за неолитните и енеолитните цивилизации, както и особеностите на древните слънчеви обсерватории и акумулация на наблюдателните данни, получени от тях. Ще бъдат показани съвременни аспекти на проучванията на наблюдателните и прогностични възможности на ориентираните каменни ансамбли с методите и средствата на науката Археоастрономия.

Ще бъдат демонстрирани и основните цивилизационни предпоставки за развитието на астрономията и астрономическите практики в праисторическа Тракия, както и научни резултати от изследването на археологически паметници, мегалитни съоръжения и пещерни светилища, служили за наблюдения на Слънцето, съпътствани с календарни записи в пещерни рисунки.

Изследователските тези са подкрепени с научни резултати и автентични снимки от осем мегалитни паметника: Белинташ, Харман Кая, Бузовград, Тангардък Кая, Кабиле, Марков Камък, п. Магура и Татичев камен (Македония). Със средствата на фотографията се показват астрономически пасажи и светлинните ефекти по време на екстремни изгреви и кулминации на Слънцето през зрителните отвори и в астрономическите вектори на съоръженията, както и интересни моменти от работата на археоастрономите по време на изследователски експедиции.

За лектора:

Доц. д-р Алексей Стоев е директор на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора. Научните му интереси са концентрирани в областта на хелиофизиката и археоастрономията. Откривател и изследовател на повече от 10 древни обсерватории, разположени на територията на България и Балканския полуостров. В периода 2000–2008 г. е изследвал ориентацията, наблюдателните и проективни възможности на почти всички скално-пещерни светилища и подмогилни храмови съоръжения открити по българските земи.

Организатор и участник на наблюдателни експедиции за изследване на слънчевата корона по време на 8 слънчеви затъмнения в Русия, България, Китай, Турция, Австралия, Шпицберген и САЩ. Спелеолог, занимаващ се професионално с изследвания на термодинамиката на физическите процеси и явления в пещерната атмосфера. Ръководител и участник в множество изследователски пещерни експедиции в България, Русия, Словакия, Куба, Полша, Гърция, Турция и др.

Автор и съавтор на множество научни публикации в областта на хелиофизиката и археоастрономията, както и много популярни статии и есета, фотоизложби и филми.

Детайли

Дата:
29 март, 2018
Час:
19:00 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://astro.phys.uni-sofia.bg/meeting.html

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website