Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Космически предприемачи: Илън Мъск и първите заселници на Марс

17 ноември, 2016 @ 19:30 - 21:00

Безплатно
марс

Лектор: Тихомир Димитров, магистър в катедра Астрономия, лектор в Детски научен център Музейко.

Зала А205, Физически факултет

Марс вдъхновява хората вече столетия и това се проявява под най-различни форми в световната култура – научни публикации, разкази, уебсайтове и световни филмови хитове като „Марсианецът“. Всички ние носим в себе си онова необуздано чувство за изследване на нови места и развитието на технологиите ни разширява и границите на нашите изследвания.

През 20-ти век направихме най-великото постижение в човешката история, а именно да посетим Луната, но колкото и уникално да беше това, то си остана само едно посещение и вече е в миналото. Сега настъпва нова ера в космическите пътувания – такава, която ще постави ново начало за човешкия вид с постоянно присъствие в Космоса. Технологичният растеж достигна такива високи нива, че космическото инженерство вече не е суверенно право само на големите космически агенции. Частните компании си проправят собствен път в космическата индустрия и постигат революция в ракетостроенето и начина, по който ще пътуваме в Космоса само след 15 години.

На 27 септември тази година Илън Мъск обяви архитектурата, която неговата компания SpaceX разработва, за да достигне червената планета. Гост-лекторът ще разясни в какво точно ще се състои тази архитектура, какви са изискванията към космическите апарати за едно такова пътуване, какво трябва да знаят първите заселници на червената планета, преди да потеглят на това пътешествие и какви ще са нужните постижения, за да стане цената на пътуването до Марс достъпна. Ще се запознаете отблизо с устройството на ракетните двигатели, ще изчислим с каква скорост трябва да се движат изгорелите газове, за да стигнем до Марс и ще видим защо е толкова трудно да изнесем товар в Космоса. Пътуването извън пределите на Земята е вълнуващо и твоето пътешествие започва тук и сега! Лекцията е подходяща за студенти, ученици, учители и за широкия кръг хора – всички, които имат онзи вътрешен трепет когато чуят „ще пътуваме към Марс!“.

Детайли

Дата:
17 ноември, 2016
Час:
19:30 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://phys.uni-sofia.bg/~astro/

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website