Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Телескопите в България – оптични системи и параметри

11 май, 2017 @ 19:30 - 21:00

Безплатно
observatory

Събитието се организира от Кръжока по астрономия към Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Място: зала А205 или А207, Физически факултет.

За лекцията

След първите астрономически наблюдения с телескоп на Галилео Галилей в началото на 1610 г. започва подем в усъвършенстването на оптичните инструменти, при това не само за целите на астрономията. Учени като Йохан Кеплер, Кристиян Хюйгенс и Исак Нютон предлагат нови решения, които бързо променят облика на телескопа и подобряват неговите възможности. Пак през 17-и век Робърт Хук и приятелят на Хюйгенс – Антони ван Льовенхук продължават делото на Ханс и Захариас Янсен (баща и син), като усъвършенстват микроскопа. Не липсват и изненади – през 1672 г. френският скулптор и художник Лоренцо Касегрен предлага една от най-често използваните и до днес оптични системи за астрономически инструменти.

Следва дълга историия с имената на мнозина изобретатели, дали своя принос в усъвършенстването на телескопа и изобщо – на оптичните прибори. Навлизането на фотографията в астрономическите наблюдения в края на 19-и век поставя нови изисквания към качествата на телескопите и в първата половина на 20-и век се появяват оптичнните системи Шмит, Ричи-Кретиен, Максутов и някои по-малко известни, като Бейкър-Шмит, Бейкър- Нън, Мерсен-Шмит, Райт, Шмит-Вайсала и др. Усъвършенства се също и рефракторната оптика. Днес съществува голямо разнообразие от телескопи с хибридни оптични системи, като Шмит-Касегрен, менисков Касегрен, менисков Грегори, Дал-Кирхен, Аргунов, Клевцов и др.

В тази лекция историята на развитието на астрономическата оптика се коментира паралелно със своеобразна фото- разходка в Националната астрономическа обсерватория Рожен, по време на която се обсъждат също параметрите и качествата на инструменнтите там, както и на някои инструменти в други обсерватории в страната.

Лекцията е подходяща за студенти, ученици, учители и за широкия кръг хора, проявяващи интерес към астрономическата оптика, астрофотографията и тяхната история.

Лектор: Пенчо Маркишки

Aстроном-техник към катедра Астрономия и ИА с НАО Рожен, БАН

Пенчо Димитров Маркишки проявява интерес към астрономията от ранните си ученически години. През 1984 г. започва да практикува фотография и астрофотография, а по- късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за визуални и фотографски астрономически наблюдения. Има много публикации в наши и в чужди научно- популярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. Работи като атроном-техник към Катедра астрономия на ФЗФ към СУ и в Института по астрономия с НАО при БАН.

Детайли

Дата:
11 май, 2017
Час:
19:30 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://phys.uni-sofia.bg/~astro/meeting.html

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website