Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Ярки сини променливи – изгарящите гиганти

16 март, 2017 @ 19:30 - 21:00

Безплатно

Зала А205 или А207, Физически факултет

Ярките сини променливи са все още недостатъчно изучен клас масивни звезди. Броят на откритите и наблюдавани до сега, такъв тип обекти, е много малък (около 20 в нашата галактика). Те представляват един от крайните кратки етапи в живота на една масивна звезда (повече от 8 слънчеви маси). Светимостта им надхвърля понякога с милиони пъти тази на Слънцето, а радиусът им, по време на фаза на разширение, би достигнал до няколко стотин пъти Слънчевия. От началото на 20-ти век, те са наблюдавани и класифицирани от Е. Хъбъл и А. Сандидж като променливи звезди с няколко вида променливост в блясъка им, като най-дълготрайните могат да достигнат десетилетия или дори векове.

Една от най-известните сини променливи е двойната система Ета от съзвездие Кил (η Carinae), която е претърпяла няколко избухвания и е формирала обкръжаваща я мъглявина. Очаква се в “скоро” време тя да избухне като свърхнова звезда. Предвид последните изследвания се смята, че ярките сини променливи са предшественици на подобни катаклизмични събития – краят на живота на масивна звезда. По този начин се осъществява разпространение и обогатяване с ”по-тежките” химически елементи в междузвездното пространство.

Лектор: Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия, Физически факултет

Ганчо Ганчев e докторант към Катедра астрономия. Занимава се с изучаването на масивни звезди – ярки сини променливи в галактиките М31 (Андромеда) и М33 (Триъгълник). Освен астрономията, фотографията и астрофотографията са неговото най-страстно хоби и занимание, което практикува вече повече от 10 години.

Детайли

Дата:
16 март, 2017
Час:
19:30 - 21:00
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://www.phys.uni-sofia.bg/~astro/

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website