ratio_logo_full_whtbkg

FOR

UM

19 NOV 22
19 NOV 22

SOFIA TECH PARK

Есенното издание на форума Ratio ви очаква на 19 ноември в Sofia Tech Park! Този път, освен научни факти представени на човешки език, сме подготвили за вас и поглед към пресечната точка на науката и изкуството. Очакват ви и демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Бъдете наши спътници в следващото научно приключение на 19 ноември!

confett
Теми

От дебрите на човешкия мозък до невероятния свят на насекомите, очаква ви ден изпълнен с най-различни научни теми. Програмата включва четири теми с учени от водещи научни институции и визуални артисти, вдъхновени от науката.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Мухите - отвън и отвътре

Мухите безспорно са едни от най-недолюбваните животински видове, но те имат ключва роля за разбирането ни за света около нас. В тази презентация ще разгледаме отблизо впечатляващата биомеханика на мухите и ще се убедим колко екзотични, невероятни и важни са те всъщност.

Свикнали сме да гледаме на мухите осново като преносител на заболявания, но те имат голямо значение като наш партньор от екологична гледна точка, например с участието си в опрашването на растенията и премахването на мъртва тъкан. А анатомията на мухите е това, което ги прави едни от най-добре позиционираните видове за тези задачи. От удължената структура на устите им, през способността да кръжат до приспособимостта им към нови хабитати, мухите доминират планетата ни. От тази презентация ще си тръгнете с ново чувство на възхищение и никога няма да гледате на тези насекоми по същия начин!

Своенравни звезди тийнейджъри, създаващи и погубващи извънземен живот

Нестабилни, непостоянни, импулсивни. Звучи като тийнейджърска любовна история, но може би е точно това, от което се нуждае извънземният живот. Хаосът и дивата енергия са задействали превръщането на първичната супа в РНК. Случило се е преди 3.5 милиарда години на Земята – а може би се случва и точно в този момент на някоя от над 5000 екзопланети, открити до днес. И за това роля играят темпераментните млади звезди.

Подобно на тийнейджъри на първата им екскурзия в гимназията, когато енергията им дойде в повече, младите звезди бълват XUV лъчение и заредени частици. Но тези масивни изригвания са нож с две остриета: големите изригвания застрашават атмосферата на планетата, може да стерилизират повърхността или да заличат извънземния живот. Съзидателната и разрушителната енергия са двете страни на една и съща монета. Чуйте историята на хиляди нови светове и милиони темпераментни звезди тийнеейджъри, които показват, че хаосът е задължителен за живота.

Вселенски въпроси: как измерваме невидимото

Още от древни времена хората са се опитвали да разберат нашата Вселена. Праисторическите “учени” са провеждали успешни експерименти доказващи, че камъните могат да бъдат разбити на по-малки камъни, като ги удряме едни в други. Скоро след това учените от Големия адронен ускорител на ЦЕРН започват да удрят едни в други протони, за да научат какво се крие в тях.

Експериментите в ЦЕРН ни помагат в търсенето на отговори за важни въпроси: Откъде идваме? От какво сме направени? И накъде вървим? А също, ще има ли нещо за пиене след тази лекция? Д-р Стивън Голдфарб, физик от експеримента ATLAS ще ни разкире резултати от най-новите разработки в ЦЕРН и ще разкрие на какви високоенергийни уреди ще разчитаме в бъдеще. 

Изкуството и науката на изкуството и науката

В съвременното общество често разглеждаме науката и изкуството като противоположности. Но това рядко е вярно.

Всъщност, изкуството и науката си взаимодействат, допълват се и в танца между тях се раждат невероятни нови проекти и дисциплини.

Ще ви срещнем с невроучен, който създава нови визуални форми, за да представи работата на нашия мозък. Ще ви запознаем и с фотограф, който се обръща към рентгеновите лъчи, за да разкрие малко от невидимото.

С тях ще обсъдим каква е научната стойност на артистични изображения, докъде стига артистичната свобода в “научното изкуство”, как креативността се изразява и в науката, и в изкуството. Ще поговорим и за AI Art, как новите технологии променят артистичния свят и дали роботите ще изместят художниците, композиторите или фотографите.

Изложби

Действието на Ratio не се развива само на сцената. Подготвили сме изложбена част, която да ви удиви и вдъхнови. Този път в залата ще видите двама международни артисти, които творят на границата между наука и изкуство.

Brain art с Грег Дън

Творбите в тази изложба носят научно-артистичнa разходка в дебрите на човешкия мозък. За да интегрира науката и изкуството, Грег Дън работи с екип от артисти, невроучени, невролози, оптични и електроинженери. 

Паната, които ще видите, отразяват светлината така, че да предадат активността на мозъчните неврони и пътя на импулсите. Грег Дън показва как се предават сигналите в мозъчната кора, колко комплесен е хипокампусът – мозъчната структура отговорна за паметта и въображението, как работи мозъкът по време на медитативни практики и как изглежда танцът на невроните.

В най-голямото пано от изложбата Self-Reflected ще видите работата на 500 000 неврона в мозъка. Самата творба показва как реагира мозъкът при наблюдение на визуално изкуство.

X-ray art с Хю Търви

Фотографията ни показва как изглеждат обектите на повърхността, но със своята рентгенова фотография, Хю Търви ни показва какво се крие отвътре. Научният подход позволява един различен поглед към всеки дневни предмети и животни и трансформира баналното във впечатляващо.

В изложбата ще видите как под влиянието на рентгеновите лъчи обектите придобиват нова същност. Всеки ще намери нещо различно. По-философски настроените биха казали, че тези фотографии са антидот на днешната ни пристрастеност към повърхностни впечатления. Тези с интерес към технологиите ще оценят майсторството, което позволява да се управляват интерференцията, пречупването и фокуса на рентгеновите лъчи, за да се получи фотография, която показва именно най-важното.

Независимо към кой лагер спадате вие, “рентгенограмите” на Хю не са за изпускане!

Лектори и артисти

Д-р Ерика МакАлистър

Ерика е изучавала Приложна биология на околната среда в университета в Манчестър. Докато е там работи към института за Наземна биология, а след това работи към Университета в Аделаида, изследвайки колонии мравки в Южноавстралийската пустош. Докторантурата си защитава в областта на екологична ентомология във влажни зони в Университета в Рохамптон, Лондон. През 2006 г. започва да работи изцяло в Природонаучния музей в Лондон – в секция “Двукрили”. Изследователската ѝ работа е разнообразна и включва проекти, свързани с изследването на комари в Англия и по света, мухи от семейството Asilade в Южна Австралия и мухи, паразитиращи върху прилепи, в Доминикана. Ръководи Форума на диптеристите към Британското ентомологично дружество.

Ерика се занимава с популяризиране на науката и изследванията, които се провеждат в музея, и често се появява в телевизията, радиото и различни подкасти. Освен това води лекции на научни фестивали, международни панаири и събития. През 2016 публикува първата си научнопопулярна книга – “‘The Secret Life of Flies”, която получава международно признание и разкрива изненадващи факти за тези насекоми. През 2020 излиза и нейното своеобразно продължение “The Inside Out of Flies”.

Д-р Максимилиян Гюнтер

Д-р Максимилиян Гюнтер изучава екзопланети като изследовател в Европейската космическа агенция (ESA). Той и неговия екип работят с различни космически мисии и телескопи разположени от южноамериканските пустини до Антарктика. Заедно с химици и биолози, те изучават най-горещите астробиологични въпроси – произхода и съществуването на живот отвъд Земята.

От 2018 до 2021 година Максимилиян е бил научен асистент в Масачузетския технологичен институт (MIT). Завършва докторската си дисертация върху екзопланети в Университета в Кеймбридж. За нея работи с Нобеловия лауреат проф. Дидие Келоз, един от учените, които откриват първата екзопланета през 1995 г. Преди това, Максимилиян е изследвал болестта на Алцхаймер при дрозофила в Универистета в Тексас и черни дупки в Университета във Вюрцбург.

Д-р Стивън Голдфарб

 
Д-р Стивън Голдфарб се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са поределени трите семейства елементарни частици във Вселената и е работил по ранни изследвания за търсенето на Хигс бозона.

Стивън ръководи групата за научна комуникация International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), координира сътрудничеството между Университета в Мичиган и ЦЕРН, и работи в комитета US-LHC Users Association Executive Committee. През последните години Стивън се фокусира върху комуникация на науката в ролята на Muon Software Coordinator, Outreach & Education Coordinator. Изявява се като лектор на различни събития, съавтор на популярното TED Ed видео “Основите на Хигс бозона”, както и като фронтмен на Женевската група Canettes Blues Band.

Грег Дън

Грег Дън е доктор по невронауки към Университета в Пенсилвания. Неговото изкуство се фокусира върху красотата на мозъка и нервната система. Ранните му творби показват, че формите на невроните пасват естествено на минималистичните кирайски и японски “суми-е” свитъци и картини с позлата. В работата си Грег се старае да обедини невронауката, физиката и биологията и да ги вплете в артистичния процес, за да създаде новаторски портрети на мозъка. Заедно с д-р Браян Едуардс, Грег създава революционната артистична техника на отражателния офорт, която позволява да се създават “анимации”, имитиращи движение, както и да се използва динамичен контрол на визиите и цветовете на отражателните повърхности.

Хю Търви

Хю Търви е британски фотограф, който създава връзка между изкуство и наука, графичен дизайн и класическа фотография. Той е щатен артист към Британския институт по радиология от 2009 г. Част е от Кралско дружество на изкуствата от 2016 г. Хю ръководи две компании: Gustoimages Ltd. е комерсиалната творческа компания, а OOHSCREEN Ltd създава дигитална платформа за дистанционно курирани художествени и пубични пространства. Той често работи като творчески консултант и съветник по проекти, които използват имерсивни художествени практики, за да подобрят изживяванията на пациенти в здравни заведения. Хю е и опитен комуникатор, като участва в събития за малки и п-големи аудитории, телевизионни предавания и научни фестивали.

Програма
Час Тема
10:00-10:45Регистрация
10:45-11:00Откриване
11:00-11:45д-р Максимилиян Гюнтер: Своенравни звезди тийнейджъри
11:45-12:10Кафе пауза
12:10-13:10Грег Дън и Хю Търви: Изкуството и науката на изкуството и науката
13:10-14:00Обяд
14:00-14:45д-р Ерика МакАлистър: Мухите - отвън и отвътре
14:45-15:10Кафе пауза
15:10-15:55д-р Стивън Голдфарб: Вселенски въпроси - как измерваме невидимото
15:55-16:20Кафе пауза
16:20-17:20Въпроси и отговори
17:20-17:30Закриване
Място

Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно.

Често Задавани Въпроси

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Всеки посетител ще получи обяд от нашите партньори от CoKitchen. Ще има налични месни, вегетариански и веган опции. Ако имате други хранителни изисквания или алергии, попитайте екипа ни на място за пълните съставки.

Можете да се заредите и с чаша кафе и вода по време на почивките.

Ако искате нещо сладко или да наваксате със закуската си при нас, ще имаме щанд с още продукти, които можете да си купите. От обяд нататък ще имаме и бар с наливна бира.

Гледай на запис

Форумът Ratio вече приключи, но можете да наваксате с лекциите, ако си вземете виртуален билет за запис. Ще ви изпратим линкове към видеата десетина дни след събитието.

Ако не можете да си позволите билет за Ratio, но имате интерес към нашето събитие, пишете на info@ratio.bg и ще ви изпратим достъп до записа от събитието безплатно.

Партньори

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на partnerships@ratio.bg