11 November ✦ 10:00 ✦ Sofia Tech Park

Готови ли сте да погледнете звездите отблизо и да си зададете въпроса “Защо”? 

На 11 ноември в Sofia Tech Park ще ни гостуват международни лектори със завладяващи теми, които ще ви накарат да търсите отговори и ще ви вдъхновят. Разбира се, дори най-сложните теми ще бъдат представени ангажиращо и интересно, на достъпен език.

Вижте повече за събитието и вземете своя билет за това научно приключение днес!

ТЕМИ

От праисторията, през многостранната връзка между човека и звездите до изкуствения интелект и всичко това обединено от жаждата за още нови интересни факти и знания. Темите на Ratio Forum са разнообразни, за да може всеки да открие нещо ново. Програмата включва четири презентации, които предстои да обявим поетапно тук.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Колко е важно да бъдеш любопитен

Човешкият мозък притежава качества, които нямат еквивалент. Способността да разсъждава и помни го различава от другите видове. Доколко обаче развиваме този орган зависи от нас самите и този процес започва още от най-ранна детска възраст. 

Всеки е имал омразен предмет в училище и си е задавал въпроса: “Защо трябва да го уча това?”. Сега, вече като възрастни, си представете живота без наука и ще си отговорите. Робин Инс ще ни разкаже колко е важно да се интересуваме от случващото се около нас и за ползите на науката. Ще я разгледаме не като “запазена територия” за учените, а като интелектуално приключение за всеки жаден за знания. Ще говорим за ума на великите учени, за ползите от съмнението, за признанието, че не знаем всичко, и за необходимостта да запазим детското любопитство през целия ни живот.

Родени от звездите

Една от най-силните връзки на хората е тази с нощното небе. На фона на днешното изкуствено осветление сме позабравили донякъде за тази близост с космоса, но тя е още жива. Свикнали сме небето да е обсипано със звезди и те да са неизменна част от живота на Земята. Но какво би станало, ако не можехме да ги видим? 

Роберто Трота ще ни разкаже как звездите са повлияли на развитието на човечеството и са го напътствали по разнообразни и неподозирани начини. Нашето пътешествие ще започне още от праисторическо време, за да разберем бъдещото и ролята на изкуствения интелект в астрономията и в изучаването на звездното небе. Ще разгледаме и един по-мрачен сценарий на светлинно замърсяване и екологична криза.

Емисията невъзможна: Дезинформацията в ерата на AI

В миналото голяма част от човешкото население е живяло в информационно затъмнение, но дори тогава е било подложено на невярна информация с цел манипулиране. С развитието на Изкуствения интелект и технологиите този проблем придобива съвсем различни измерения. Днес сме изправени пред истинско цунами от фалшиви новини и дезинформация. 

Дали човечеството има шанс да запази правото си на информираност и да се пребори с новите технологии за манипулация?

На сцената ще се качат четирима българи, експерти в сферата на медиите и разпространението на информация: Енея Георгиева, Никола Тулечки, Миролюба Бенатова и Милена Якимова.

Те ще разговарят за дезинформация и информационните балони, в които сами се вкарваме чрез нашето поведение в социалните мрежи. Ще обсъдят и реални примери как една и съща новина се отразява по различен начин в отделните медии. Темата ще намери своето продължение и в изложбената част на форума.

Тайните на дълбокия океан

Океаните и моретата заемат повече от две трети от площта на земната повърхност. И въпреки това превъзходство, голяма част от тях са все още неизследвани. Какви възхитителни организми се стаяват в дълбините? Обитателите на дълбокия океан крият много тайни, а иновативни технологии хвърлят нова светлина върху тези изключително важни екосистеми.

Морският изследовател Луиз Алкок ще ни накара да се гмурнем надълбоко в океана и да се докоснем до впечатляващи коралови екосистеми, дълбоководни калмари и октоподи. Тя ще ни разкаже за еволюционните фактори, които са допринесли за огромното разнообразие на фауната в дълбините. Ще ни разкрие как това биоразнообразие, чрез еволюцията на ензими, предоставя на човечеството неочаквани ползи и приложения в най-различни сфери – от криминология до потенциални лекове за страшни болести.

Тайните на дълбокия океан

Океаните и моретата заемат повече от две трети от площта на земната повърхност. И въпреки това превъзходство, голяма част от тях са все още неизследвани. Какви възхитителни организми се стаяват в дълбините? Обитателите на дълбокия океан крият много тайни, а иновативни технологии хвърлят нова светлина върху тези изключително важни екосистеми.

Морският изследовател Луиз Алкок ще ни накара да се гмурнем надълбоко в океана и да се докоснем до впечатляващи коралови екосистеми, дълбоководни калмари и октоподи. Тя ще ни разкаже за еволюционните фактори, които са допринесли за огромното разнообразие на фауната в дълбините. Ще ни разкрие как това биоразнообразие, чрез еволюцията на ензими, предоставя на човечеството неочаквани ползи и приложения в най-различни сфери – от криминология до потенциални лекове за страшни болести.

ИЗЛОЖБИ

Reality Echoes

Ratio не се случва само на сцената. В изложбената зона ще допълним визуално темата ни за дезинформация. Ще можете да насочите фенера на информираността към абсолютно противоположни гледни точки на една и съща новина. Ще видите връзката между научен факт и медийно отразяване и колко близки и далечни могат да бъдат те.

За визуалното представяне на тази сложна тема се включват студио Phormatik. Те използват специални интерактивни технологии с впечатляващ ефект. Успяват да обработят на живо различни видове медия, видео и 3Д мапинг и представят един нов поглед към връзката технология – изкуство.

ЛЕКТОРИ

Робин Инс

Робин Инс е английски комик, актьор и писател, известен с на комедийната научно-популярна серия на BBC  “The Infinite Monkey Cage”, която води заедно с физика Брайън Кокс.

Носител е на “Златната роза” и наградата “Артър Кларк” за комуникация на науката. Автор е на няколко книги, сред които „Аз съм шега и ти също“, „Библиоман“ и „Колко е важно да бъдеш любопитен“, която излиза тази есен. През 2022 г. е награден от Асоциацията на книгоиздателите в Обединеното кралство за автор на годината. Робин Инс е почетен член на Британската научна асоциация.


Луиз Алкок

Луиз Алкок преподава зоология в Университета в Глазгоу. Работи по-различни проекти, но най-позната е работата ѝ в сферата на екологията и еволюцията на главоноги, обитаващи дълбоките зони на Южния океан. Тя е редактор на Зоологичния журнал на Linnean Society.

Роберто Трота

Роберто Трота е космолог, автор и професор по теоретична физика в Международното училище за напреднали изследвания в Триест, Италия. Изследванията му се фокусират върху три области – астро статистиката, космологията и машинното самообучение. В областта на космологията анализира и тълкува различни космологични наблюдения, за да разбере по-добре свойствата и природата на тъмната материя и тъмната енергия. Разработва и прилага нови методи в бейсовска статистика и при анализа на данни, машинното обучение и AI, за да научи повече за историята и природата на Вселената. Той е носител на медала Annie Maunder 2020 на Кралското астрономическо дружество за обществената си ангажираност. Наскоро излиза и новата му книга, “STARBORN – как звездите ни създадоха (и кои щяхме да бъдем без тях)”.


Миролюба Бенатова

 

Миролюба Бенатова е журналист с над 20 години опит в най-големите български медии. Като разследващ репортер има опит в проверка на факти. Вярва, че няма медийна грамотност без критично мислене.

Милена Якимова

Милена Якимова преподава социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгите „София на простолюдието (с тарикатско-български речник)“ (Изток-Запад, 2010) и „Как се ражда социален проблем“ (Изток-Запад, 2016). Изследователските ѝ интереси са в сферата на градските изследвания, колективни идентичности, социална теория и социална критика.

Никола Тулечки

Никола Тулечки е лингвист, експерт по данни и част е от екипа на Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. Работи като експерт по данни в “Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.

Енея Георгиева

Опитът на Енея Георгиева като редактор и журналист ѝ е доказал, че изкуственият интелект е ключово средство за хващане на неверни факти и манипулативно съдържание. Заради това през 2022 г. Енея застава зад каузата на Ontotext за разработване на технологични решения за борбата с фалшивите новини. Тя помага AI да заеме все по-убедително ролята на наш съюзник в идентифицирането на неверни новини и превенцията от разпространяването им. Енея е редактор във Forbes България и част от Асоциацията на европейските журналисти в България. Разработвала е финансови и икономически анализи за Economic.bg и сп. Икономика.

ПРОГРАМА

Час Тема
10:00-11:00Регистрация
11:00-11:15Откриване
11:15-12:00Роберто Трота - Родени от Звездите
12:00-12:25Кафе пауза
12:25-13:15Тайните на дълбокия океан
13:15-14:00Обяд
14:00-15:00Емисията невъзможна: Дезинформацията в ерата на AI
15:00-15:25Кафе пауза
15:25-16:05Робин Инс - Колко е важно да бъдеш любопитен
16:05-16:25Кафе пауза
16:25-17:20Въпроси и отговори
17:20-17:30Закриване

МЯСТО

Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Всеки посетител ще получи обяд от нашите партньори от CoKitchen. Ще има налични месни, вегетариански и веган опции. Ако имате други хранителни изисквания или алергии, попитайте екипа ни на място за пълните съставки.

Можете да се заредите и с чаша кафе и вода по време на почивките.

Ако искате нещо сладко или да наваксате със закуската си при нас, ще имаме щанд с още продукти, които можете да си купите. От обяд нататък ще имаме и бар с наливна бира.

БИЛЕТИ

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.

Ако не можете да си позволите билет за Ratio, но имате интерес към нашето събитие, пишете на info@ratio.bg и ще ви изпратим достъп до записа от събитието безплатно.

ПАРТНЬОРИ

Lead Sponsor

Event Sponsors

в партньорство с

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на partnerships@ratio.bg