Месец на мозъка |

Месец на мозъка

Март е месецът на мозъка в Ratio. Ще ви представим различни аспекти за най-невероятната и все още не напълно разбрана част от нас.

I, Robot, I, Human

I, Robot, I, Human

най-интересните съвременни развития се случват, когато срещаме биологията и изчислителните науки – не като съперници, а като съмишленици. Добър пример за това са изкуствените невронни мрежи – едни от най-успешните алгоритми днес, които всъщност са сходни с биологичните им еквиваленти. На 10 март ще разберете как работят някои от модерните системи за изкуствен интелект и до колко имаме общо с тях.
The Memory Remains

The Memory Remains: биология на забравата

Забравянето има огромно значение за адаптация и поведението ни, но въпреки това остава сравнителнo неразбрано, особено в сравнение със запаметяването. С напредването на модерната наука, невробиолозите вече имат нови възможности за проучване на мистериозните процеси на забравянето. Дори вече знаем кои са някои от биологичните „отговорници“ за него. На 16 март с Богомил Пешев ще разберем какво вече знаем за забравянето и какво остава неразкрито.
The Mighty Brain

The Mighty Brain

Последното ни събитие за месеца ще разгледа различни начини да разберем и подсилим мозъка си. Ще говорим за чисто естествени подобрения като съня, както и за най-новите технологични решения – мозъчни импланти и biofeedback.
Vox Nihili на тъмно

Vox Nihili: Доза щастие

Любо и Стоян ще обсъждат с Валентин Калинов темата за щастието. Как мерим щастието? Имаме ли право на щастие или преследването му е добре опакована илюзия? Може ли щастието да е проект и колко пари струва? Говорим за политиките и икономиките на щастието, за профанизирането и битовизирането му, както и за още нещо: радостта.
inter alia

Ratio Talks: Living Mirror

В този епизод на серията интервюта Ratio Talks ще ви срещнем с д-р Джеймс Кук. Той е невроучен, който специализира в проблемите на възприятието. С него ще обсъдим как мозъкът интерпретира околния свят и ще задълбаем в серия въпроси за съзнанието.
Очаквайте на 11 март.
inter alia

inter alia: Обезглавяване

Вълнуваща е мистерията на мозъка и човечеството отдавна се опитва да проумее връзката на Аза с него. Но това не е цялата история. Понякога стремежът е за прекъсване на тази връзка. В този епизод Васко ще ни срещне с обезглавяването – като реално наказание и като литературна тема.
Очаквайте на 25 март.
Следващо събитие