Science Night: Отрова

Science Night: Отрова

01.07.2020 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 15 BGN

За момента се налага да отложим събитието Science Night: Отрова, като с партньорите ни от Музейко сме готови да го проведем веднага щом ограниченията за масови събития отпаднат и е разумно да се провежда подобно по обем мероприятие. Ще обявим конкретна дата за ново провеждане, когато можем да я планираме с точност заедно с нашите лектори. Закупените билети ще важат за новата дата без нужда от презаверяване.

Muzeiko и Ratio ви канят на научно парти за големи (18+) на тема ОТРОВА.

Купи билет

Какво всъщност наричаме отрова? Това са вещества и химични съединения, които могат да ни навредят или дори убият. Отровни вещества има и е имало още преди да се появи животът на Земята. С течение на стотиците милиони години еволюция пък редица живи организми са развили способността да произвеждат такива за защита, нападения или просто, за да си гарантират по-добра позиция при конкуренцията с други видове. Практически, в почти всички групи живи организми има представители, които произвеждат отровни вещества.

Но нещата са далеч по-сложни. От една страна, „дозата прави отровата“ – отрова, приета в много ниска доза, може да не предизвика отравяне. Доста важно е и как я приемаме. От друга страна, неща, отровни за един организъм, може да са напълно безобидни или дори жизнено необходими за друг.

  • Какви отрови произвеждат отровните животни? Ще се опитаме да направим ясно разграничение на термините poisonous, venomous и toxic, които на български са обединени в измамно простото определение “отровен”.
  • Кои са най-големите майстори на отровите сред живите организми? Дали това са змиите, гущерите и паяците или пък това са растенията, гъбите или дори едноклетъчните? По какъв начин произвеждат отровните си вещества и как ги използват? Ще се запознаете с редица необичайни примери за отровни представители сред живите организми на Земята, за много от които вероятно никога не сте чували.
  • С какви опасни и потенциално смъртоносни вещества се срещаме в ежедневието си, които пък нямат много общо с живите организми? А дали опасни вещества не ни дебнат и в състава на храната ни?
  • Как са представяни отровите в историята и литературата и намират ли те място и в изкуството?

На тези и други въпроси ще отговорят нашите презентатори в рамките на Science Night на 21 май. Предвидили сме редица презентационни теми, както и демонстрации, работилници и приключенска игра с награди. А в най-новата тематичната изложба на Музейко ще може да наблюдавате на живо истински отровни животни и да зададете въпросите си към човек, хапан поне 12 пъти от отровни змии.

Елате, за да разберете повече за отровите във всичките им проявления – в приятна музикална атмосфера и с чаша лека отрова в ръка 🙂

Билети / Tickets

Предишно събитие Следващо събитие