Готови ли сте да се срещнете с комуникативни динозаври, да научите за възможностите и предизвикателствата пред генното инженерство, да се покатерите по Дървото на живота? За това научно пътешествие ви трябва само билет – билет за Ratio Forum!

На 3 юни в Sofia Tech Park ще ни гостуват международни лектори със завладяващи теми, които ще ви удивят и вдъхновят. Разбира се, дори най-сложните теми ще бъдат представени ангажиращо и интересно, на достъпен език.

Теми

От гените, които ни правят това, което сме, та чак до нишката, свързваща всички животински видове – темите на Ratio са малки и големи, но винаги интересни. Програмата включва четири презентации, които предстои да обявим поетапно тук.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

FEATURING JAMES ROSINDELL

Всички живи организми, независимо дали са оцелели до днес или не, са свързани чрез общи прародители и обща история. Това може да се види в Дървото на живота. Неговите листа представят различни видове, а клоните показват еволюционната връзка между тези видове. Това е фундаменталната същност на живота на Земята.

С тази презентация ще ви преведем през цялото Дърво на живота. Затегнете коланите, защото ще прелетим през визуализация, която би заемала площ колкото цялата Слънчева система, ако я разпечатаме на хартия! Ще посетим запрашените ъгли, където стоят невероятни животни и растения, обикновено оставащи далеч от популярните медии. Ще погледнем и към бъдещето – за жалост, много видове са застрашени от изчезване днес. Дали Дървото на живота може да помогне във фокусирането на усилията ни да ги запазим?

FEATURING MATTHEW COBB

През последните 50 години, нови технологии за генно модифициране променят света на науката – дали това е сбъдната мечта или дебнещ кошмар за човечеството?

Генетичните технологии помагат в борбата ни с глада и могат да излекуват телата ни. Но, както всеки революционен напредък, и този носи със себе си усещането за страх и наближаваща катастрофа. Ами ако учените искат да заменят ДНК в един вид с друг, без ясна представа какво ще се случи? Ами ако някой реши да редактира вирус, за да го направи по-опасен и по-заразен? А какво ще стане, ако учени редактират човешки ембриони?

Всъщност, всички тези наща са се случили – а от Матю Коб ще разберете защо и как. Ще научите как откликва науката на тези сценарии, за да увеличи потенциалните приложения и намали рисковете от генетично бедствие.

FEATURING DAVID HONE

Социалното поведение на динозаврите е тема, която доскоро палеонтолозите или изцяло игнорираха, или използваха като поле за свободна спекулация. Дори намирането на пълни вкаменелости от статични скелети е трудно, а възможността да се запазят или наблюдават доказателства за поведението на видовете е направо нищожна.

Но през последните години поведенческите изследвания на динозаврите започва да се развиват все по-бързо. Прилагайки общите ни знания за поведението на животните към нови фосилни находки, учените успяват да формират любопитни изводи за живота на динозаврите. Вече се налага идеята, че динозаврите са живяли на групи с богати социални взаимодействия и дори работа в екип. В тази презентация ще видим какво научаваме от вкаменелостите за комплексния социален живот на динозаврите и сравнението му с техните наследници, птиците.

Природата е изключително креативна. Нейните творения се простират в диапазона от класическите папрати и гъби до по-съвременни еволюционни хитове като октоподи, делфини, прилепи или пък мечки. И все пак, в това разнообразно творчество има повтарящи се мотиви. Няма същества с нечетен брой крака. Птиците, колкото и разнообразно да е оперението им, никога нямат зъби. Животни на колела има само в света на детските играчки, не и в дивата природа.

Матю Коб, Джеймс Розиндел и Дейв Хоун ще обсъдят какви може да са причините, които карат еволюцията да се придържа стриктно към определени правила. Защо не съществуват дадени черти в природата? Какви черти би било логично да са се развили сред живите организми, а не съществуват? А благодарение на серия визуализации ще видим и как биха изглеждали някои от тях. Елате в царството на забранените фенотипи!

Изложби

В изложбените зони на форума ще видите експозиции, които сме подготвили в специална колаборация с учения Джеймс Розиндел и Националния природонаучен музей при Българската академия на науките. В тях ще ви срещнем с невероятното разнообразие на биологичния свят.

Evolution’s Playground

Погледнете в огледалото. Приличате ли на банан? Отговорът със сигурност е “не”, но нещата не са толкова прости, колкото изглеждат – 50% от гените ви са идентични с тези на банана. В изложбата Evolution’s Playground ще видите какви са взаимовръзките между отделни видове. Ще научите с кои животни сме по-сходни, отколкото бихме очаквали. Ще можете да се включите и във виртуални разходки по “Дървото на живота” благодарение на приложението One Zoom.

Echoes of Existence

Всичко си има край. Уви, тази максима е валидна и когато говорим за съществуването на определени видове. Въпреки че измирането на видове винаги е било факт, днес динамиката на екологичните промени е много по-голяма и ефектите – много по-видими. Какво ни остава? В изложбата Echoes of Existence ще се срещнете отблизо с някои застрашени от изчезване видове и ще научите повече за потенциалните ефекти от това. Ще видите какви са промените в деликатните екосистеми и как по-доброто разбиране за измирането и опазването на видовете може да фокусира усилията ни да ги запазим.

Лектори

Матю Коб

Матю Коб е британски зоолог и преподавател по зоология към Манчестърския университет, където изследва обонянието, поведението при насекоми и история на науката. Има докторска степен по психология и генетика от университета в Шефийлд. Автор е на научнопопулярни книги, като The Egg & Sperm Race: The Seventeenth-Century Scientists Who Unravelled the Secrets of Sex, Life and Growth; Life’s Greatest Secret: The Race to Crack the Genetic Code; The Idea of the Brain: A History. Най-новата му книга се казва The Genetic Age: Our Perilous Quest to Edit Life.

Джеймс Розиндел

Джеймс Розиндел преподава теория на биоразнообразието в Imperial College London. Работата му е свързана с изследване на биоразнообразието – пресечна точка между математика, биология и компютърни науки. Има публикувани изследвания с математически модели свързани с екология, еволюция, запазване на застрашени видове, визуализация на дании. Джеймс е създател на OneZoom – софтуер, който представя интерактивна визуализация на връзките между живите организми. Днес работи по нови версии на софтуера заедно с по-голям екип, като се занимава конкретно с JavaScript фронтенда и с оперативната работа на фондацията, която управлява проекта.

Дейвид Хоун

Дейв Хоун е палеонтолог, писател и преподавател в Queen Mary University of London. Той изследва повeдението на динозаврите и техните летящи роднини птерозаврите. Активно работи за комуниакция на науката. Пише за водещи медии като National Geographic, The Guardian, The Telegraph и HuffPost. Създава и собствен подкаст на име Terrible Lizards. Често участва като научен консултант за различни медии и телевизионни продукции. Автор е на две научно-популярни книги, The Tyrannosaur Chronicles, която излиза през 2016, и новата The Future of Dinosaurs.

Програма
ЧАС ТЕМА
10:00-10:45Регистрация
10:45-11:00Откриване
11:00-11:45Dreams and Nightmares of the Genetic Age - Matthew Cobb
11:45-12:10Кафе пауза
12:10-12:55The Tree of Life - James Rosindell
12:55-13:45Обяд
13:45-14:45Forbidden Phenotypes
14:45-15:10Кафе пауза
15:10-15:55Jurassic Park Social Club - David Hone
15:55-16:20Кафе пауза
16:20-17:20Въпроси и отговори
17:20-17:30Закриване
Място
Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно.
Често Задавани Въпроси

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Всеки посетител ще получи обяд от нашите партньори от CoKitchen. Ще има налични месни, вегетариански и веган опции. Ако имате други хранителни изисквания или алергии, попитайте екипа ни на място за пълните съставки.

Можете да се заредите и с чаша кафе и вода по време на почивките.

Ако искате нещо сладко или да наваксате със закуската си при нас, ще имаме щанд с още продукти, които можете да си купите. От обяд нататък ще имаме и бар с наливна бира.

Билети

Ако не можете да си позволите билет за Ratio, но имате интерес към нашето събитие, пишете на info@ratio.bg и ще ви изпратим достъп до записа от събитието безплатно.

Партньори

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на partnerships@ratio.bg