Ratio forum

june 2022

10:00

11 June

Tech Park

Дни
Часове
Минути

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park! Пригответе се за цял ден изпълнен с невероятни научни факти и впечатляващи иновации – представени на човешки език. Очакват ви и демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Бъдете наши спътници в следващото научно приключение на 11 юни!

Теми

От широкия космос до дребните насекоми, очаква ви ден изпълнен с най-различни научни теми. Ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да отскочите до повърхността на Марс и да чуете повече за слонски хоботи и човешки мигли. Програмата включва четири теми – вижте повече за тях тук!

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Mars Rocks: The search for life on the red planet

През 1894 година Пърсивал Лоуъл поглежда към Марс и вижда канали създадени от далечна цивилизация. Това поставя началото на предположенията за живот на Червената планета, основани на наблюдение. Е, в случая на Лоуъл то е примесено със сериозна доза аристократично въображение. Но колкото по-бързо напредват технологиите, толкова по-сериозен става “научният лов” на признаци за живот на Марс.

В последните 50 години вече гледаме не само отдалеч. Сателити и роботи посещават Червената планета. Залогът? Да опознаем по-добре Марс, следите от вода и възможностите за живот извън Земята.
 
В презентацията, си Зак Дикисън ще ни поведе на разходка по марсианската повърхност и ще ни покаже какво вижда там през погледа на геолог. Ще разберем какво ни казват скалите за историята на водата по повърхността и каква е вероятността днес на Марс да има живот.

Animal physics: eyelashes to cubic poo

Как котките успяват да се почистят само с език? Как кучетата се сушат само за няколко секунди, а на нашите сушилни им трябва половин час? Защо въобще са ни мигли? Как слонът може да вземе парченце чипс с масивния си хобот, без да го счупи? Как насекомите ходят по вода и как точно пълзят змиите? Кое животно произвежда изпражнения с перфектна кубична форма и защо?

Отговорите на тези въпроси са в сферата на животинската биомеханика – и д-р Дейвид Ху ще ни ги сподели. Той ще обясни и как използваме високоскоростни камери, за да разкрием тайните на движението при животните и как тези отговори помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. Представете си само: четка за коса тип “котешко езиче”, гъвкави уреди за бране на плодове или роботи, които могат да ходят по вода!

Space Oddity: Life in space, as told by a real astronaut

Рекс Уолхайм има сериозен стаж в космоса. Като участник в три космически мисии, той е навъртял 566 часа далеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос.

От него ще научим всичко за участието в космическа мисия. Ще чуем какъв е предварителния тренировъчен режим на астронавтите, какво е усещането при излитане и приземяване и какви усещания и емоции поражда излизането в открития космос. Рекс ще ни разкаже и за последния полет с американската совалка и мисията STS-135.

Освен за миналото на космическите пътешествия, Рекс ще говори и за тяхното бъдеще. Той е част от екипа на Axiom Space, компания за частни космически полети, която ще изпрати първия цивилен посетител на МКС. Ще чуем още за работата му там и за усилията на Axiom по създаването на първата частна космическа станция.

Bizarro Science: Nuking volcanoes and diarrhea machines

Няма по-добри гости, които да говорят за странностите в науката, от двоен носител на наградата Ig Nobel и популярен научен журналист. Всеки от тях си има любими примери за странни научни факти – и битката кой от двамата ще покаже най-невероятния от тях ще бъде безмилостно жестока. 

Д-р Ху ще ни разкаже какво представлява машина за диария, а д-р Андрюс ще сподели как съветската армия се е опитвала да накара вулкани да изригнат като пуска в тях ядрени глави. Очаква ви серия от истории, които ще ви разсмеят и втрещят!

Лектори

Зак Дикисън

Д-р Зак Дикисън е геолог и комуникатор на науката, който изследва древните езера и океани на Марс. Има докторска степен от Природонаучния музей в Лондон. Разнообразната му научна кариера включва геологически изследвания и картографиране, археология и… поддръжка на лазери!

Обича да изследва планини, да се гмурка под повърхността – накратко, всякакви приключения в близост до камъни.

Дейвид Ху

Д-р Дейвид Ху е машинен инженер, биолог и физик. Той изучава взаимодействията между животните и водата. Открива как точно кучетата се изтръскват от вода, как насекомите ходят по повърхността ѝ и как миглите предпазват очите ни от изсушаване. Изучавал е математика и машинно инженерство в M.I.T. и сега преподава машинно инженерство и биология, доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия. Печелил е наградата за млади учени на Националната научна фондация, наградата Ig Nobel за физика, Pineapple Science Prize (еквивалентът на Ig Nobel в Китай), както и наградата за научна комуникация на Американския физичен институт за книгата си “How to walk on water and climb up walls”.

Рекс Уолхайм

Рекс Уолхайм е бил част от три космически мисии. Натрупал е над 36 дни в космоса и над 36 часа в открития космос по време на 5 EVA. Той е участвал в мисиите STS-110 през 2002, STS-122 през 2008 и STS-135, последната мисия на американска совалка през 2011. Работил е като основното контактно лице за астронавти (CAPCOM) в Mission Control Center на NASA, бил е и директор на екипа за космически разходки. Бил е част от програмата Орион, работил е и в космическия център Джонсън. През 2020 година се оттегля от NASA, а днес работи като Директор по сигурността на мисиите в частната компания Axiom Space.

Робин Андрюс

Робин Джордж Андрюс е доктор по вулканология, който понастоящем работи като научен журналист на свободна практика. Статиите му могат да бъдат открити в реномирани медии като National Geographic, The New York Times, Scientific American, Gizmodo, Forbes, Atlas Obscura, The Verge and Quanta Magazine. Пада си по апокалипсиса и по-конкретно по всичко, което издава голям шум – от изригвания и вулкани до катастрофалната смърт на звезди гиганти. Той си поставя за цел да покаже на всички, че вулканите са супер – затова написа книгата Super Volcanoes: What They Reveal about Earth and the Worlds Beyond.

Изложби

Действието на Ratio не се развива само на сцената. Подготвили сме ви изложбена част, която да ви удиви и вдъхнови.

Малки светове

Изложбата “Малки светове” се фокусира в около 10 микрона дълбочина от мащабите на космоса. Този поглед отблизо открива абстрактни пространства и нови територии за преодоляване на гравитацията на въображението. Заснетите с микроскоп проби пресъздават светове, които разкриват връзките между структурите в микро и макро мащабите. Сцените напомнят за размерите и възрастта на вселената отвъд границите на нормалните човешки възприятия. Аудио-визуалната част от изложбата, в която процесите са в движение, силно допълва атмосферата в комбинация с кинематичния ембиънт саунд на Form Null.

Автори: Венелина Катанска и Андрей Катански, Micronavt

Пулсари

Пулсарите са едни от най-екстремните явления в космоса. Те са най-плътните познати ни обекти – неутронна звезда с размер на малък град, която има масата на няколко слънца. Скоростта на въртене около оста им достига до стотици пъти в секунда. Името си Пулсар носят заради високо енергийните лъчи от магнитните им полюси, които ние на земята наблюдаваме като пулсиращ сигнал.

Аудио-визуалната инсталация, която ще видите, е артистична интерпретация на явлението, базирана на реални научни данни.

Автори: Петър Вълканов, Георги Батилов и Клементина Разбойникова 

Програма

Hour Main Stage
10:00-10:45Registration
10:45-11:00Opening remarks
11:00-11:45David Hu – Animal physics: eyelashes to cubic poo
11:45-12:10Coffee break
12:10-12:55Zach Dickeson – Mars Rocks: The search for life on the red planet
12:55-13:45Lunch break
13:45-14:45Robin G. Andrews and David Hu – Bizzaro Science
14:45-15:10Coffee break
15:10-15:55Rex Walheim – Space Oddity: Life in space, as told by a real astronaut
15:55-16:20Coffee break
16:20-17:20Questions and answers session
17:20-17:30Closing remarks

Детска програма

Отново ще имаме и програма за малки изследователи, подходяща за деца от 8 до 12 години, която ще върви паралелно на основната. Така родители и деца могат да посетят Ratio и да се забавляват цял ден с различни научни изживявания.

Всяко дете трябва да бъде придружено от възрастен със стандартен билет!

“Наука с хартия” с Izzi Science for kids

Никой не е прекалено малък, за да прави истински експерименти! Izzi Science for Kids заедно със своя учител Наско Стаменов ще разгледат свойствата на хартията (а знаем доста от тях, заради последните ѝ 3000 години история). Малките изследователи ще видят в детайл какво е фибра, какъв е истинският цвят на хартията и как, когато я оцветим, можем да сменим цвета.

“Дивите котки” с Музейко

Научна работилница „Дивите котки“ увлича децата в интересния свят на дивите котки, белезите, по които можем да ги разпознаем, някои от техните навици и различните места по света, в които можем да ги срещнем. Децата се включват в интерактивни дейности, които им помагат да разберат как общуват дивите котки, какъв е социалният им живот и какво е значението на различната им окраска.

Тайните на физиката с Университет за деца

Знаете ли как може да се пренася електричество по въздуха? А стреляли ли сте с картофено оръдие? Кога за последно видяхте светкавица от 2 метра разстояние? Екипът на Университет за деца ще разкаже за най-удивителните физични явления и заедно с тях малките изследователи ще разкриват мистериите на заобикалящия ни свят. Те ще създадат свой научен експеримент, който ще им остане за спомен.

“Млади инженери” с АБВ Академия

Какво има в телевизора, телефона и компютъра? Как се създава електрониката, която ползваме всеки ден? Малките изследователи ще работят с основни електронни елементи – съпротивление, светодиод и други, и ще се научат как сами да запоят тези елементи върху електронна схема. В края на заниманието всеки ще си тръгне с изработения продукт като подарък!

Място

Форумът Ratio ще се състои в зала “Джон Атанасов” в Sofia Tech Park.

Как да стигна?

Градски транспорт

  • Автобуси 306, 184 и 84 и тролейбуси 5 и 8, спирка “София Тех Парк” (в посока жк. “Младост”)
  • Автобуси 1, 3, 5 и 6, спирка “София Тех Парк” (в локалното платно на бул. “Цариградско шосе”, посока “Център”)
  • Автобуси 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбуси 4, 5, 8 и 11, спирка “Площад на авиацията”.

С кола

На територията на парка има етажен паркинг за автомобили с капацитет 500 места. Паркирането е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно.

Често Задавани Въпроси

Въпреки че планираме цял ден пълен с активности и интересни презентации, можете да дойдете когато ви е удобно – регистрацията е отворена през целия ден.

Да, можете спокойно да преотстъпите билета си, без да е необходима промяна на името. Това важи за всички категории билети без Ученически/Студентски билет, за които изискваме допълнително представяне на документ удостоверяващ учебния статус.

Не, можете да свалите билета на мобилното си устройство и да ни покажете QR кода му на входа.

Паркирането в Sofia Tech Park е платено – 1 лв. на час с 15 минути безплатно. Не забравяйте на излизане да валидирате билета си за паркинг на машините, където се извършва плащането!

Тъй като програмата е целодневна и основно се случва в зала, няма да можем да допускаме домашни любимци.

Скоро ще потвърдим детайлите, но в цената на билета е включен обяд. Предвиждаме и вода, кафе и допълнителни напитки от нашите партньори.

Малките ни гости трябва да имат пълнолетен придружител, който ще бъде помолен да попълни декларация на място. Това не е необходимо да е родител или настойник, стига да е пълнолетно лице, готово да поеме отговорност. В този смисъл, детето може да е придружено от друг роднина или приятел на семейството, например. Придружителите трябва да имат валиден билет за събитието.

Гледай на запис

Партньори

Ако имате интерес да подкрепите форума Ratio, пишете ни на partnerships@ratio.bg