Екипът на Ratio

Ние сме доброволци и организираме събития за популярна наука под различен формат, които събират между 100 и 1000 гости. Някои от нас са учени и инженери, докато други са фенове на науката и ентусиасти.

Любомир Бабуров

От 2008 г. насам се интересувам чисто любителски от популярна наука, с кратки забежки към Физика в СУ. Книгите на Ричард Файнман и Ричард Докинс бяха основни виновници за това, както впоследствие и за основаването на Ratio през 2012-та.

Занимавам се цялостно с организацията на сдружението, като от 2018-та насам имам лукса да се фокусирам една идея повече предимно върху големите ни събития.

Опитът ми е в сферата на IT продуктовия мениджмънт и бизнес развитие, като от 2012 г. до днес съм управител в Ozone.bg.

Василена Вълчанова

Интересувам се активно от наука и критично мислене от 2010 година. През 2012 година участвах в основаването на Сдружение “Еволюционен поглед”. Отговарям за промотирането на събитията, работата с държавни и общински институции, както и работа със спонсорите на Ratio.

Имам над 10 години опит в комуникациите, маркетинга и PR. През този период съм работила по проекти на различни компании, както и в организирането на серия събития от 100 до над 800 посетители.

Никола Кереков

Участвам в организацията на Ratio от 2014-а година. Грижа се за селекцията на теми и връзката с лектори за почти всички събития на организацията.

Притежавам бакалавърска степен по Молекулярна биология, магистърска степен по Клетъчна Биология и Патология завършени с отличие в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Имам 11-годишен опит свързан с научни изследвания в областта на човешкия автоимунитет, ДНК ваксините и разработването на животински модели на човешки заболявания.

В края на 2015 г. защитих докторски труд по Имунология в Институт по Микробиология към Българската Академия на Науките. Участвам активно в програми за международни научни обмени, научни конгреси, конференции и научно-популярни събития.

Петко Желязов

Част съм от екипа на Рацио от 2014-а година като в последните години изпълнявам ролята на водещ, модератор и текстописец. Завършил съм няколко хуманитарни дисциплини със специализация по Политически науки. Професионалният ми опит е в сферата на корпоративното управление. Съпруг, баща на две деца и страстен библиофил.

Снежана Янева

От началото на 2018 г. се занимавам с популяризирането на събитията на Ratio и с финансовото планиране на сдружението. Работя както с екипа от доброволци за съдържание, така и с медии и партньори за популяризиране на събитията ни.

Имам математически профил и съм магистър по финанси, завършен с отличие в УНСС. Имам опит във финасовата сфера и в маркетинга, а в момента работя в Telenor като специалист по ценообразуване. От 2016-та поддържам блог за ревюта на книги.

Димитър Смилянов

Участвам в Ratio от 2015-а година и в момента oтговарям за техническото обезпечаване на събитията.

Работя като разработчик на уеб платформи и мобилни приложения, а в началото на служебния си опит бях въвлечен и в разработката на компютърни игри. През 2017-а станах част от екипа на Receipt Bank.

От 2010-а година се занимавам активно с организирането на събития и участвам като доброволец в различни организации - OpenFest, RailsGirls Sofia, Бегач.

Събития и Лектори

Михаела Николова

Преди повече от година присъствах на събитие на Ratio за звездите и техния живот в необятната ни Вселена. Лекторът и темата така грабнаха моето внимание и интерес, че не разбрах как минаха 2 часа и от този ден нататък следя всичко на Ratio с невероятен кеф. В екипа съм от май 2020г., като се занимавам с привличането и откриването на всестранни интересни лектори от цял свят. По професия и образование съм ВиК инженер, като приемам работата си за мое призвание и мисия. В свободното си време ходя на рок концерти, катеря планини, чета научна фантастика и амбициозно съдействам на Ratio като доброволец, което ми доставя огромно удоволствие.

Иван Димитров - Химика

Казвам се Иван, много хора ме знаят като Химика. В Рацио се занимавам с подбор на лектори, редакция на презентации, запис и монтаж на видео. Под една или друга форма, доброволчеството ми започна като преход от аниме и манга (Накама и Анивенчър) лекции, към по-сериозни теми с по-голямо значение за обществото ни. Завършил съм химия в НПМГ, Биология в Биологически факултет на СУ, прекъснах магистратура по биоинформатика във Вагенингенския университет и в момента работя като софтуерен QA ръководител на екип.

Радина Рашева

Аз съм Ради. Любител на изкуство, архитектура, природата и (най-вече) добрите хора. Фен на Ratio съм отдавна, а доброволец - от началото на 2020 г. Работя в сферата на комуникациите и съм сред щастливците, които много харесват и обичат работата си. Също толкова харесвам и дейностите си в екипа на Ratio. Изумително е какво могат да постигнат група доброволци, любопитни за всичко, свързано с наука, и с желание да го споделят с останалите.

Петър Дянков

Първото събитие на Рацио което посетих беше есенния форум през 2019-та година. Не можах да повярвам колко професионално е организирано събитието и колко интересни теми ни бяха подготвили гостуващите лектори заедно с организаторите. След това събитие започнах да следвам всички Рацио събития, посещавайки всички, за които имах възможнсот. Присъединих се като доброволец през юли 2020, помагайки с търсенето на потенциални нови лектори. Извън Рацио работя като финансов анализатор за Coca Cola European Partners. Също така съм Certified Global Management Accountant, завършил съм бакалавър Business and Management в Aberystwyth University, както магистратура финанси и инвестиции в LSBF. Имам Facebook група насочена към работещи студенти, а наскоро публикувах и курс за ефективно учене - The Ultimate Students' Handbook, в платформата Udemy.

Ratio дизайнери

Дана Тилева

През 2017 година се включих в екипа на Ratio като графичен дизайнер. Занимавам се с изработването на визии за малките и големи събития, графично фасилитиране по време на големите събития и изработването на всякакви материали, съпътстващи работата на голямото R.

В света извън Ratio съм графичен дизайнер в Receipt Bank, графичен фасилитатор в 500 маркера, както и дизайнер на свободна практика. Увличам се по калиграфията, анимацията, живописта и въобще всичко, свързано с изкуство. Мои неща може да видите тук https://dribbble.com/ladeviant

Невена Няголова

За Ratio с вълнение правя графични неща от 2018 година. Аз съм художник и дизайнер, който също така е тръгнал и по пътя на архитектурата. Работя с много различни техники и похвати и се стремя постоянно да научавам нещо ново. Разделям времето си, като работя в РЕД Студио като интерн архитект, като графичен и уеб дизайнер на свободна практика, както и в творенето на изкуство, участването в изложби, правенето на анимации, игри и какви ли не други арт неща. Сайтът ми е www.nevena.org, а в инстаграм можете да ме намерите като @nevcheart.

Кремена Пехливанова

От края на 2018 година помагам с разработването на графични визии за Ratio. Работя като UI/UX дизайнер, като в последните години основно се занимавам с проучване, концептуализиране, прототипиране и тестване на ползваемостта на приложения в сферата на VR/AR, AI Chatbots & Voice Assistants и мобилни приложения за iOS и Android. Part-time преподавател съм по визуална комуникация, а като freelance дизайнер се занимавам с всичко от дизайн на лога до корици на книги.

Десислава Иванова

Включих се в дизайн екипа през 2019 година. Известно време работих като графичен дизайнер, а от скоро се занимавам с UX/UI.

Обичам да пътувам и да опознавам различните култури. Другите ми страсти са фотографията, фентъзитата, настолните игри и готвенето.

Елеонора Светозарова

Аз съм дизайнер, готвач у дома и почитател на науката. Почитател на космоса, НАСА, научната фантастика и книжните корици на Текла Алексиева. Имам огромна колекция от шарени чорапи. Любител на добрите филми, добрата храна и доброто настроение. Да работя за Ratio е вдъхновение.

Ива Костова

Науката ме впечатлява и вълнува, уважавам всяко доброволно и безкористно дело и винаги вярвам в най-доброто от човешката природа. Занимавам се с графичен дизайн на свободна практика и изработвам макраме бижута (www.tusitalka.com). Голям любител съм на класическа музика, джаз и истинския рок и блус. Много обичам да чета книги, но най-много класическа художествена литература и фентъзи.

Rаtio фотографи

Михаела Янева

Занимавам с проджект мениджмънт, фотография и дигитален маркетинг. Част от екипа на Ratio съм от 2015. Ентусиаст с интереси в различни научни области, простиращи се от лингвистика, през биология до физика на елементарните частици и технология на шоколадовото суфле. Вярвам в силата на образованието и в това, че за наука трябва да се говори на достъпен език.

Борис Алмишев

Работя в IT сферата от години, обичам технологиите и съм любител на науките - предимно в сферата на технологиите, астрофизика и космос. Присъединих се като фотограф към Ratio през 2018, откогато и започнах да се занимавам с фотография. Науките смятам за интересни, но много слабо популярни в България, и затова използвам какъвто талант имам, за да променя това, в този случай да запечатвам моментите на Ratio.

Невена Рикова

Аз съм един от онези щастливи филолози, които работят в книгоиздаването и си обичат работата. Което обаче не e съвсем достатъчно, та междувременно се радвам на фотографията, експериментирам с изобразително изкуство, и се старая да съм преди всичко добра майка. Във вихъра на Ratio-налния ентусиазъм и енергия попаднах случайно, но те се оказаха тотално и неизбежно заразни. Обичам науката в различните ѝ форми и вярвам, че всеки (хайде, почти всеки) би я обикнал, ако му бъде представена по подходящ начин. С Ratio това се случва пред очите ми. Пред обектива ми.

Теодора Георгиева

Присъединих се към Ratio в началото на 2019. Благодарение на организацията се запознавам с интересни хора, научавам много и най-важното - харесва ми да бъда доброволец. Аз съм филантроп, който обича да тича и планинарства, пътува и опознава различни култури и да се среща с нови хора. A също интерес представляват за мен графичният дизайн, маркетингът и организирането на събития, с които се занимавам и в по-професионален план.

Антония Янкова

Водена от желанието си да бъда навсякъде и да знам възможно най-много, се присъединих към екипа на Ratio през 2018г. Занимавам се с репортажна фотография от 2015г., а константа в живота ми е интересът към организиране на събития и тяхното медийно отразяване. Когато не снимам, работя в мултинационална IT компания и се опитвам да завърша висшето си образование.

Вера Петкова

Занимавам се с фотография професионално от 2003, а непрофесионално, откакто се помня. Имам и бакалавърска степен по фотография. Обичам хаоса и изненадите, да експериментирам в кухнята и да откривам красотата на неочаквани места. Ratio ми показа един напълно нов и неподозиран за мен свят, който на всичкото отгоре се оказа изключително вълнуващ и забавен.

Ratio content team

Светломир Здравков

Присъединих се към предприятието на Ratio в края на 2018 г., когато ми бяха обещани наука и алкохолни напитки (а впоследствие и храна, основно сладкиши) срещу създаването на съдържание за фейсбук страницата. Това се оказа много плодотворна сделка и съвсем скоро към ангажиментите ми се присъедини редакцията, а след това и организационна работа в рамките на content екипа. Понастоящем съм докторант в катедра Социология на СУ и се занимавам с изследването на науката и технологиите.

Калина Фъртункова

Присъединих се към екипа през 2019г., като започнах да се занимавам със създаване на съдържание за Facebook страницата. На събитията помагам с каквото мога и се налага. Цялото ми участие се оказа едно голямо, готино приключение. Следвам психология (голямата ми страст) в СУ. Освен това се интересувам от всякакъв вид наука и се опитвам да разширя знанията си, поради което Ratio се оказа чудесна възможност. Запалена съм по фотография, литература и по природата като цяло, имам много голям афинитет към музиката. Една от причините да избера психология беше, че хората са ми страшно интересни, поради което обичам да ги изучавам и наблюдавам (не натрапливо, надявам се…). Пътуването също ми е страст, харесва ми да се запознавам с различни култури и места.

Валентина Спиридонова

След повече от 2 години любов и дебне....пардон, посещаване на всичките Ratio събития, през 2019 най-сетне се присъединих към копирайтърския им екип. Оттогава отговорностите ми към организацията обхващат създаването на съдържание, което цели да припомня ежедневно колко красива, обогатяваща и НЕОБХОДИМА е науката и да провокира интерес към нея. Извън Ratio съм професионално реализирана в сферата на журналистиката, като в момента изпълнявам длъжността редактор технологии и международни новини към европейско печатно и онлайн издание. Междувременно бих се определила като ненаситен филомат, запален пътешественик и суинг танцьор, а отскоро се наслаждавам и на зародилатата се в мен кулинарна страст.

Николай Дюлгеров

Част от Ratio съм от края на 2017 година. В момента се занимавам с програмиране, а сред хобитата ми са свиренето на китара, бягането, книгите, филмите и музиката. Периодично, когато ми остане време, се занимавам и с превод.

Анжела Даргова

Присъединих се към Ratio през лятото на 2018 г. - от този момент насам се занимавам с редакция (а понякога и създаване) на съдържание. Голям почитател съм на научната фантастика и фентъзито. В резултат на това формирах определени очаквания за бъдещето като един свят, в който научният прогрес превръща фантастичното в реалност. Завършила съм психология, организационно поведение и консултиране на организацията, в момента следвам по СДК Генетика и биомедицина към СУ и работя в сферата на клиничните изследвания.

Петя Стоянова

Любовта към астрономията ме свързва с Ratio на 500 километра - от Варна и морето, където живея. Но това са нищожни за Вселената подробности и аз с радост се включих в екипа по създаване на съдържание от края на 2018. Винаги съм се виждала в мечтите си като учен-астроном, но в реалния живот се оказах Магистър по икономика. Имам солиден опит в сферата на финансите, а сега се занимавам и с дигитален маркетинг. Освен от нощното небе, се ентусиазирам и от морето, рок-музиката, двете си деца и силата на науката.

Снежина Пискова

Попаднах на Ratio съвсем случайно. Завърнах се в България след дълго студентстване в чужбина и ми се искаше да добия опит като копирайтър. И изведнъж БАМ! един приятел ми спомена Ratio, поинтересувах се и бях запалена моменталически. Няма да ви лъжа, беше любов от пръв поглед - готино съдържание, готини хора, пълния комплект. Освен с Ratio се занимавам с маркетинг в стартъп, уча холандски, посещавам СофтУни от време на време и се въртя на пилон сравнително често (не е каквото звучи, заклевам се!). Други интереси включват: четене на индустриално количество книги, снимане, свирене на укулеле, екстремни спортове и покоряване на нови върхове (във всеки смисъл на думата).

Марина Иванова

13 април 2020 беше денят, в който си скролвах фейса и какво да видя- в RATIO си търсят маркетинг нинджи. Наскоро бях завършила цялостна програма по дигитален маркетинг в Софт Уни и нямах търпение да използвам наученото, та веднага писах че съм ЗА. Докато ровех из другите екипи да видя какви интересни нещица се случват там попаднах на кънтент екипа и на една статия, която много ми се доиска да разпиша. И така от една станаха 2-3 и така до днес не спирам да си пиша, най-якото нещо което съм правила напоследък (освен всички други 100 неща, които си правя, ей така, защото мога :) Науката винаги ме е стресирала, даже и страх имам към нея, НО с тези яки хора няма как да не излезеш от зоната си на комфорт и да понапишеш нещо за термоядрен синтез, например. Извън Ratio съм маркетинг специалист в рекламна агенция, завършила съм българска филология и обичам супер много КНИГИ, всякакви. Обичам да пътувам, да тренирам, да намирам тайни непокътнати кътчета из нашата красива страна, много съм критична към себе си и всичко, което правя, мразя да греша, но никога не се отказвам.Вярвам, че всичко се случва с причина

Митко Михалков

През 2019-та година имах невероятния късмет да бъда на точното място по точното време, иначе казано - на събитие на Рацио: A Star Is Born. Оттогава насам малко по малко интересът ми към общността на този страхотен проект растеше и естественото за мен продължение бе от наблюдател да се превърна в част от екипа. Помагам с намиране на полезна и интересна съпътстваща информация към събитията на Ratio. Отделно от това, когато не съм на работа, често мога да бъда намерен някъде в Борисовата градина с колелото (през лятото) или на Витошко лале със ските (през зимата), а също целогодишно с приятели да играем бордови игри.

Петя Василева

Присъединих се към екипа на Ratio през 2019г. и от тогава помагам за популяризирането на събитията в чужбина. В момента работя по проект с учени от ЦЕРН като част от докторантурата, която следвам. Занимавам се основно с програмиране и анализ на големи масиви от данни. Обичам четенето, спорта и кулинарията. Науката е важна част от живота ми и се стремя да подкрепям всякакви инициативи свързани с нея.

Rаtio технически екип

Явор Пачовски

Включих се в екипа на Ratio през 2018 г., като основно се занимавам с миксирането и едитването на подкаста на Ratio. Професионално се занимавам с композиране на музика за игри, трейлъри, филми и всякакви други медии, въпреки че съм завършил няколко хуманитарни специалности. Твърдо вярвам, че смаляването на разстоянието между хората на науката и останалите е начинът да се обезсмислят много суеверия, градски легенди и 'фалшиви новини'. Това е и моята причина да съм тук.

Николай Бояджиев

Присъединих се към Ratio в края на 2019. Покрай новото начинание за мен като доброволец, се запознавам с готини хора и научавам супер интересни неща. Започнах професионалната си кариера в IT сферата като Project Manager.А от 2019 работя като разработчик на уеб приложения в Melon, където се занимавам с доста забавни проекти.Обичам да пътувам и да се запознавам с нови хора. Част от другите ми страсти са екстремните спортове, видеоигрите и четенето на хубави книги.

Фердун Местан

Доброволец съм в екипа на Ratio от началото на 2019г. Включих се покрай приятели и се сдобих с нови. Казано накратко, се занимавам с тестване на софтуер. В свободното си време чета, слушам музика, играя настолни и видео игри. Също така обичам да посещавам интересни места - човешки или природни. Много обичам котки.

Симеон Костадинов

Присъединих се към Ratio в края на 2018-та. Занимавам се основно със стрийминга на събитията и други общи технически дейности. Присъединих се към екипа след като посетих няколко събития на Ratio, понеже силно вярвам, че това, което правим, има позитивен ефект върху нашето общество. Допълнително като част от екипа имам възможноста и удоволствието да се срещам с нашите лектори, които са едни от най добрите специалисти в страната и света, което е един огромен бонус лично за мен. Професипално работя във IT сферата като SAP Application Specialist.

Волен Минковски

Присъединих се към екипа на Рацио през 2018-та година като строителен работник и след това се преместих в техническия екип. Като част от него, придобивам нови умения и прилагам тези, вече придобити в моята работа като системен администратор. Другите ми интереси са, интригуващите истории във всякакви формати (четене, игране или гледане) шофиране и най-вече, да разбирам как работят нещата и ако е възможно да ги разглобявам.

Жулиета Атанасова

Обичам всеки ден да научавам нещо ново, да се предизвиквам и развивам. Затова бях много щастлива, когато през 2018та година имах възможността да се включа в екипа на Ratio. По образование съм икономист, но професионално се занимавам с програмиране. Участвам в организацията на конференцията jPrime и съм ментор на Rails Girls. Свободното си време обичам да запълвам с книги, фитнес, пътувания, концерти и бордови игри.

Георги Батилов

Част съм от техничесския екип на Ratio от 2019 г. По образование и кариера съм технически специалист в сферата на светлинни и мултимедийни технологии и дизайн. Моите компетентности намират приложение при техническия екип на Рацио. Още на първото събитие на което попаднах /по случайност/ се запалих по идеята на организацията. В останалото ми свободно време балансирам между прекарване на време с близките ми хора и куче и играене на компютърни игри.

Ratio Уеб Екип

Марияна Найденова

Занимавам се професионално с програмиране от 2017г., като работата ми в сферата на софтуерните технологии ме научи непрекъснато да търся нови и различни познания. Научих за Ratio от мои познатии и от чисто любопитство бях доведена на един Ratio ивент. Включих се в екипа през началото на 2019г., отново водена от желанието да опитам нещо различно и да науча нещо ново. От тогава помагам основно с разработката на сайта и магазина на Ratio. Интересно е да видиш събрани на едно място толкова различни и същевременно обединени от една кауза хора.

Карина Делчева

Ratio стана любимото ми българско събитие още на първата ни среща, преди две години. Комбинацията от популярна наука и непринудено представяне на информацията, в корена на които стои безкрайното любопитство на цялата общност и на екипа - това са малка част от нещата, които ме вдъхновяват в организацията и движат желанието ми да помагам. Работата ми с Ratio е свързана с поддръжка на английската версия на сайта. Професионално съм фронтенд програмист, като преди съм работила като анализатор на данни, управител в програма за младежка интеграция и хуманитарен работник.

Станислав Атанасов

Всъщност отидох на първото Ratio, защото ме кефи екипа и идеята - години по-късно се занимавам със сайта и разни IT неща. Несериозен, некултурен и като цяло не знам защо ме търпят ... но поне знаят, че винаги могат да разчитат на помощта ми. Вярно е, че не винаги на време, но винаги сериозно.