Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Кръжок по астрономия: Гравитационни вълни

1 март, 2018 @ 19:30 - 21:30

Безплатно

Прякото детектиране на гравитационните вълни е вече факт и ние имаме щастието да живеем в зората на гравитационно-вълновата астрономия.

В близко бъдеще се очаква гравитационните вълни да ни дадат безпрецедентна информация за тайните на Вселената – за структурата на силно изкривеното пространство-време, за материята при екстремални плътности, за допълнителните измерения, за тъмната материя и тъмната енергия, за съществуването на нови фундаментални полета във физиката и много други.

Настоящата лекция е посветена на теорията на гравитационните вълни и техните приложения. На достъпен език ще бъде обяснено и демонстрирано как да извличаме физическа информация от данните на гравитационно-вълновите обсерватории като LIGO и VIRGO.

Лектор: Проф. дфн Стойчо Язаджиев

Преподавател в катедра „Теоретична физика“ във Физическия факултет на СУ. Бил е стипендиант на фондация “Александър фон Хумболт” и университетите Гьотинген и Тюбинген, Германия. Областите, в които работи са: Теоретична и математическа физика, Физика на пространство-времето и гравитацията, Астрофизика и космология, Диференциална геометрия и топология, Нелинейни частни диференциални уравнения, Числени методи и изчислителна физика. Няколко теореми, неравенства и методи за изчисления, свързани с уравненията на Айнщайн за 4-мерно пространство, носят неговото име. Има 87 публикации в реномирани рецензируеми международни списания. Автор на учебника „Увод в теорията на черните дупки” и съавтор на учебник „Лекции по векторно и тензорно смятане за физици”. Цитиран над 850 пъти, изнасял доклади и преподавал като гост-професор в Олденбург, Кардиф, Тюбинген, Бремен, Париж, Виена и др.

Детайли

Дата:
1 март, 2018
Час:
19:30 - 21:30
Стойност:
Безплатно
Категория за Събитие:
Уебсайт:
http://astro.phys.uni-sofia.bg/meeting.html

Място

Физически факултет
бул. Джеймс Баучър 5
София, Bulgaria
+ Google Map
View Място Website

Организатор

Катедра Астрономия
View Организатор Website