Ratio 2019 – есен

Ratio 2019 – есен

Есенното издание на Ratio ще ви срещне с нови любопитни научни сфери – представени на човешки език. Скоро ще ви споделим повече за темите и лекторите ни.

Сцената на Ratio вече 7 години събира международни лектори като Питър Уотс, Кристофър Френч, Маги Лю, Ален Бюсон, Стивън ле Комбер и други. На предишните 10 издания на форума търсихме къде се крият извънземните, колонизирахме Космоса (макар и само на думи), свързахме математиката с мъртъвци и малария, редактирахме човечеството с CRISPR, изследвахме психологията на призраците, видяхме как се свързват невроните в мозъка, имаше дори мравки и мухи.

Бъдете наши спътници в следващото научно приключение на 10 ноември – билетите за него вече са налични!

Теми и лектори

Робин Андрюс: От извънземни вулкани до астероиди терминатори

Слънчевата система е по-странна, отколкото някога сте предполагали.

Съществуват земетресения с продължителност до 9 дни, които никой на Земята дори не усеща. Ако пък размахате ръцете си, докато сте на Титан, най-вероятно ще успеете да полетите като птичка. Междувременно на Сатурн валят диаманти, на Венера има палачинкови изригвания, а Плутон притежава радиоактивно сърце.

Някъде там, сред цялата тази чудноватост може би има и изграден от метал мини-свят, в който изригват реки от течно желязо. Споменахме ли, че на една от луните на Юпитер, благодарение на чудноватия ѝ орбитален танц, скалите се движат по начина, по който приливите на Земята? Това поражда вулканични изригвания, способни да затрият цели светове. А знаехте ли, че е възможно астероидът, убил динозаврите, да е запратил парче от Земята чак до луните на Юпитер и Сатурн?

Невероятно, нали? За тези и още много любопитни факти, свързани с космическото фрийк шоу, ще говори д-р Робин Джордж Андрюс.

Мартин Модер: Свръхчовекът

Първите в света “дизайнерски бебета” осъществиха своя дебют преди около година. Сега е време добре да си помислим какво всъщност означава “оптимизация” на човешкия вид.

Кои от нашите черти са повлияни от гените ни? Колко близо – или далеч – сме до това да променим из основи начина, по който се реализира генетичната ни информация? Бихме ли могли да подобрим природната си интелигентност, така че да станем по-умни, без да ни се налага да полагаме твърде много усилия в ученето?

Мартин Модер не просто задава едни от най-горещите въпроси на нашето време, но има и отговорите.