Месец на движението, спорта и времето |

Месец на движението, спорта и времето

Февруари месец мерим времето и поглеждаме през призмата на науката и спорта, за да разнищим различните аспекти на движението. Танц, физика, котката на Шрьодингер и квантовата механика са нашите инструменти за по-доброто разбиране на “бързай бавно” и какво ще стане ако знаехме, че “нямаме време” .

Движение

Математика, физика, танц и космос се обединяват на сцената на 13 февруари в името на Движението. С Лазар Радков, Стефани Ханджийска и Данаил Брезов ще разнищим различните аспекти на движението през призмата на науката, изкуството и спорта. Ще разгледаме ползите от двигателна активност за човешкото тяло и ще търсим научното обяснение чрез физичните закони.

 

Време

Можем ли да измерим времето? Дали сега върви по-бързо отколкото в миналото или това е само вътрешно усещане? На 27 февруари ще обединим философията, литература и науката, за да разберем какво е “Време”. Със Здравка Евтимова, Стоян Ставру, Дарин Тенев и Виктор Данчев ще погледнем на времето не само като мерителна единица, а ще задълбаем в неговия по-дълбок смисъл. Ще проследим връзката му с изкуството и с човека и ще обсъдим влиянието му върху тях.

Премиера: Трите тела – разкази за физиката и човечеството

Теоретичен физик, езиковед и преводач от китайски заедно ни повеждат на пътешествие през света на фантаста Лиу Цъсин. Срещаме литературата и физиката и в разговора между тях задаваме въпроси, интересни за всеки – независимо дали сте научни фенове с космологични интереси, заклети sci-fi читатели или просто любопитни за бъдещето на човечеството. Може ли животът да съществува в две измерения? Как масовото наблюдение може да промени човечеството?

Език и време

Времето е една от най-големите тайни не само във феноменологията, но и във физиката. В този епизод на Vox Nihili ще се опитаме да разберем дали е възможно да революционизираме представите си за времето като просто променим начините, чрез които говорим за него.

 

Бавното движение

В този епизод от серията inter alia ще забавим темпото и ще се фокусираме не толкова върху продуктивността в движението и спорта, колкото в тяхното осъзнаване. Ще говорим за максимата “Бързай бавно” и за един от най-бавните и осъзнати спортове – шахът.