Ratio 2013 - есен |

Ratio 2013 – есен

На 9 ноември се проведе третото издание на форума за популярна наука Ratio в партньорство с VIVACOM Фонд. Събитието напълни зала 6 на НДК и събра 400 гости, които слушаха презентации на различни научни и рационални теми.

Пол Зенон: Тайните на медиумите

Пол Зенон е един от най-известните британски илюзионисти с голям опит в представянето на различни трикове, илюзии, измами и паранормални теми. Той има няколко стотин участия в телевизионни предавания и почти 30 години опит в участия пред публика. Пол бяга от училище на 11 години, за да направи първата си поява на сцена, а на 15 години вече участва в телевизионни предавания. По-късно започва да изкарва парите си като уличен илюзионист и научава как хората могат да бъдат залъгвани и манипулирани. Пол Зенон прилага своите практически знания за човешката психология и внимание както за добри каузи като разобличаването на псевдонаучни “звезди”, така и за по-практични насоки като книгата “50 начина да спечелиш десетачка” – пълен наръчник за трикове и басове.

На Ratio Пол Зенон представи най-често срещаните техники на медиумите, илюстрирани с примери от последните няколко века. Студеното четене (cold reading) и предварителното събиране на информация за събеседника се ползват еднакво често както през 19 век, така и от телевизионните врачки днес.

д-р Морис Гринберг: Как хората взимат решение в социалните дилеми?

Следващата тема бе поведението на хора, животни и дори цели държави в социални дилеми. Презентацията води д-р Морис Гринберг, преподавател в Нов български университет. Д-р Гринберг е ядрен физик по образование, но академичните му интереси в сферата на когнитивната психология го насочват към въпросите за социалните дилеми и сътрудничеството.

Основа на социалното поведение на животните и хората са сътрудничеството и координирането с другите. В много случаи сътрудничеството и координирането намаляват пряката възможна полза за отделния индивид и един интересен и интензивно изследван въпрос е защо все пак хората си сътрудничат и спазват определени правила на социално поведение. Презентацията разказа за изследвания върху поведението на хората в т.нар. Дилема на затворника, Игра на ултиматум и други игри от теория на игрите, които хвърлят светлина върху механизмите, водещи до понякога парадоксално и ирационално поведение. С примери вариращи от поведението на САЩ и СССР по време на студената война до експерименти с маймуни капуцини д-р Гринберг илюстрира предпочитанието на индивидите да си кооперират, дори когато това потенциално намалява ползата за индивида.

проф. Матю Коб: Обонянието

Последен на сцената излезе Матю Коб, професор по зоология в Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBCWonders of Life. Последните изследвания на проф. Коб се фокусират върху обонянието – на тази тема бе и неговата презентация на Ratio. В нея бяха показани все още непубликувани резултати от опити с ларви на мухи, в които личинките могат да „подушат“ синя светлина – това се получава, когато в обонятелна клетка на насекомото е поставен фоторецептор. За да разбере как функционира обонянието, проф. Коб използва ларви на мухи. За разлика от хората, които имат около 4 милиона клетки, които реагират на миризма, личинките имат само 21. Чрез генетична модификация в лабораторията се създават ларви само с 1 обонятелна клетка – изследването на нейната активност позволява да разберем как миризмите се възприемат от носа и как се обработват в мозъка.

На сцената бяха проведени и интересни „експерименти“ с участието на публиката, които доказаха колко различно е обонянието на всеки човек и колко голяма част от вкуса на храната идва от аромата й.

Дискусионен панел

В края на програмата се проведе традиционният ни дискусионен панел с въпроси от публиката:

Партньори

Събитието е реализирано с подкрепата на VIVACOM Фонд, Софарма АД, Best Western PLUS City Hotel, издателство “Изток-Запад“ и Ogilvy.