Ratio 2013 - пролет |

Ratio 2013 – пролет

На 27 април в Младежки театър “Николай Бинев” се проведе второто издание на форума за популярна наука Ratio. Събитието събра близо 350 гости в залата, където трима британски и един български лектор представиха различни интересни теми от разнообразни научни сфери.

Проф. Сюзън Блекмор: Съзнанието

Проф. Сюзън Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. През 2008 година говори на TED за меметиката. Автор е на повече от 60 академични статии, спомогнала е за написването на над 80 книги и е основен автор на 14. Освен своята академична работа, тя е автор в няколко медии, пише блог постове за Guardian и Psychology Today и често участва в радио и телевизионни предавания. Можете да прочетете повече за нея в сайта й.

По време на Ratio проф. Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

Д-р Адам Харт-Дейвис: Мистериозното време

Д-р Адам Харт-Дейвис e британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той има над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория. Продуцираното от него Scientific Eye се превръща в най-популярното телевизионно предаване за наука, което се използва в близо 70% от училищата във Великобритания и се излъчва в 35 други държави. Автор е на 37 книги за популярна наука, които третират въпроси в различни сфери от физика и астрономия до история. Повече за него ще научите от неговия уебсайт.

По време на своята презентация на Ratio д-р Адам Харт-Дейвис говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, стана въпрос и за пътуване във времето. Вижте неговата лекция:

Дебора Хайд: Историята на вампирите

Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. Тя пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. Автор е на блога Jourdemayne, където споделя информация за историята и характера на паранормалните явления и причината вярванията в тях да са толкова разпространени. Дебора говори по тези теми около два пъти на месец, на събития от различен калибър като Skeptics in the Pub, QED и др.

По време на Ratio Дебора Хайд говори за вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

Проф. Николай Спасов: Преселението на древните хора

Проф. д-р Николай Спасов е директор на Националния природонаучен музей. Има над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на бозайниците, еволюцията на поведението на гръбначните животни. Той взима участие в изследванията на кафявата европейска мечка у нас, организира разкопките на находището на мастодонти в с. Дорково и проучванията довели до откриването на зъба на хоминид край Чирпан. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж.

Изследванията на проф. д-р Николай Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. За богатството на страната ни откъм палеонтологични открития говори и намереният край Чирпан зъб на хоминид, вече признат от научната общност като последния хоминид, живял в Европа. При своята работа проф. Спасов открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години. Тези миграции му дават основание да твърди, че първото навлизане на човешкия род в Европа може да се е случило още преди 1.9-1.5 млн. години – значително по-рано от досегашните твърдения, че първите хора са се заселили в Европа преди около 1 млн. години. Вижте неговата лекция:

Дискусионен панел

Събитието завърши с дискусионен панел, воден от въпросите на публиката. За снимки от събитието посетете страницата ни във Facebook.