Ratio 2014 - есен |

Ratio 2014 – есен

На 18 октомври се проведе 5-ото издание на форума за популярна наука Ratio с над 500 гости в залата на Sofia Event Center. Основни теми на събитието бяха мимикрията, Марс, манипулацията на информация и митовете за ваксините.

д-р Джери Койн: Мимикрията

Пръв на сцената излезе д-р Джери Койн – еволюционен биолог, който работи в Университета в Чикаго и активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila. Автор е на една от най-успешните книги за популярна еволция – Why Evolution is True и активно пише блог със същото име.

Темата му на Ratio се фокусираше върху мимикрията и как тя се използва еволюционно от различни видове. Мимикрията не е просто интересен естетически феномен. Тя дава доказателства за естествения отбор и предоставя на учените конкретни идеи за това как този ефект се създава еволюционно при различни организми. В допълнение към лекцията д-р Койн предостави и допълнителни материали с примери и снимки.

д-р Юлиян Караджов: Стъкмистика

Втората тема на Ratio обясни как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините.

Презентацията води д-р Юлиян Караджов, биохимик, занимаващ се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании. Той е автор на две от най-изчерпателните и популярни заглавия върху наркотичните вещества, издавани у нас – енциклопедичния справочник Наркотиците – почти всичко за тях и изследването върху произхода, съдържанието и развитието на законодателните мерки за използването на канабис Канабис – наука и политика.

д-р Владимир Божилов: Марс: Неразказан

С третата презентация на Ratio гостите се пренесоха върху повърхността на Марс, под вещото ръководство на астрофизика д-р Владимир Божилов. Той се занимава активно с популяризиране на науката от 2010 г., когато участва в състезанието Лаборатория за слава Famelab, където печели втора награда. Победител е в международното състезание Hall of FameLab 2014,  автор на книгата “Живот и Вселена” заедно с доц. д-р Камен Нам, работи като научен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ и е често гост по различни медии, където разказва за най-голямата си страст – науката. През 2012 г. бе и един от първите лектори на Ratio, а с това събитие е и първият лектор, появил се за втори път на нашата сцена.

Темата му на Ratio бе с името Марс: Неразказан, в която д-р Божилов разказа какви са последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс (ама наистина!). От векове се питаме, дали на Марс не е имало друга цивилизация, досущ като нашата и какво й се е случило? Ето защо изследването на Червената планета е важно за нашето минало, но е и още по-важно за нашето бъдеще.

проф. д-р Тодор Кантарджиев: Митове и факти за ваксините

Последната презентация за деня бе свързана с митовете и фактите за ваксините. Професор Кантарджиев обясни повече за ваксинопредотвратимите заболявания, както и много научни факти за медико-социалната полза от ваксините. Какви са различните типове ваксини и защо е важно да се подлагаме на задължителните ваксинации от имунизационния календар?

Проф. Кантарджиев има богат опит по темата, като в момента заема длъжността на директор на НЦЗПБ Национален консултант по микробиология на МЗ. Притежава множество специализации в чужбина като Европейската Федерация на Микробиолозите – Институт Роберт Кох, Германия; Асоциация на Германските Миколози – Фрайбург, Германия; Стипендия към Немската Асоциация за Академичен Обмен,Германия; Кралското общество – Абърдийн, Великобритания. Председател е на Българската Асоциация на Микробиолозите, Зам. Председател на Научно Дружество по Микробиология, член  е на редица международни медицински организации.

В почивките – да поговорим за Ебола

В кафе-паузите на Ratio също имаше какво ново да научите. В крак с новините, Никола “Ебола” Кереков с удоволствие говори с всички желаещи за вируса по време на дългите ни почивки. На снимките ще го видите заедно с асистента му в hazmat костюм.

Партньори

Есенното издание на Ratio 2014 се проведе с подкрепата на GlaxoSmithKline Bulgaria, Best Western City Plus Hotel и Ogilvy и медийните партньори от сп. BBC Знание, Yatoto и Програмата.