Ratio 2014 - пролет |

Ratio 2014 – пролет

Четвъртото издание на форума за популярна наука Ratio се случи на тематичната дата 24 май в Sofia Event Center (Paradise Center, бул. Черни връх 100). Всеобщото вълнение се отрази и от леко земетресение, което обаче не изплаши нито лекторите, нито 300-те гости на събитието.

д-р Андрю Бери: Какво не е знаел Дарвин?

andrew-berry

Пръв на сцената излезе д-р Андрю Бери – британски биолог, който работи в Харвард. Той специализира в еволюционна биология и е силно заинтересован от история на науката, свързана с развитието на теорията за еволюцията. Неговите изследвания отчитат еволюционните процеси на молекулярно ниво. Автор е и на две книги: Infinite tropics: an Alfred Russel Wallace anthology и DNA: The Secret of Life.

Темата му на Ratio беше свързана с развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. Във фокус попаднаха новости в сфери като геномиката и изследването на останки от ДНК, за да разберем по-добре човешката еволюция.

Христо Колев: Електромагнитния спектър

hristo-kolev

След кратка почивка насочихме вниманието си към видимото и невидимото в електромагнитния спектър, под вещото ръководство на Христо Колев. Презентацията включваше теория, ефектни експерименти и отговори на фундаментални въпроси като например “Защо чинията на микровълновата печка се върти?”

Христо Колев е магистър по медицинска химия и докторант в катедра “Аналитична химия” при Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Освен химик, той е и концептуален артист, любител на научните антики и активен комуникатор на науката. Занимава се с експерименти и презентации на различни научни принципи, като участва в множество телевизионни предавания и научни събития.

д-р Джон Ръниънс: Защо учените създадоха зелена флуоресцираща мишка?

john-runnions

Зад това любопитно заглавие стои темата за генетичните модификации и как те могат да помогнат за научни изследвания, развитието на медицината и производството на храни. “ГМО” е често срещан термин в ежедневието ни, но знаем ли какви процеси и изследвания се крият зад него? Д-р Джон Ръниънс успя да повдигне завесата и да разкрие малко повече.

Д-р Ръниънс работи в Oxford Brookes University. Занимава се с биология на растенията и изследва клетките на живите организми. Специализацията му е свързана с развитието на клетките и организмите и това как различни клетъчни структури си взаимодействат. Освен научната си работа, д-р Ръниънс отделя време и за промотиране на науката, като води радио предаването на BBC Dr. Molecule.

Дискусионен панел

Разбира се, в края на програмата оставихме достатъчно време за отговор на най-интересните въпроси от деня. Те ще могат да се видят в отделно видео, а въпросите, които не успяхме да зададем на място, ще получат своя отговор онлайн.