Ratio 2017 - пролет |

Ratio 2017 – пролет

zoiper

Какво има в съзнанието ти? Колко от него може да стане дигитално? Ще ни превземат ли роботите?

На 10 юни погледнахме дълбоко в човешкия мозък и напред във времето. Петото издание на Форума за популярна наука Ratio събра български и международни лектори, които показаха как вървим от научна фантастика към научен факт.


Питър Уотс – Съзнателни мравки и човешки мравуняци

Темата покри някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние. Основна част от темата бяха интерфейсите за връзка мозък-мозък и стана дума за нашумялата вече покрай Елон Мъск Neuralink технология.

Питър Уотс е автор на научна фантастика, но има научен опит като морски биолог. Познат е на читателите като автор, който добавя технически и научни библиографии към своите романи. В България са издадени два, Отвъд разлома и Слепоглед. “Слепоглед” дава поглед върху смисъла на съзнанието и неговите ползи за човека – тема, която сериозно вълнува Уотс и намира отражение в темата на лекцията му.


Константин Василев и Никола Тошев – Изкуствен интелект: революция или еволюция?

В тази презентация започнахме от микроскопичните детайли – как работят невронните мрежи, каква е фундаменталната формула на изкуствения интелект. Константин и Никола разказаха как ИИ се развива през годините и какво може днес.

След това увеличихме мащаба и погледнахме към бъдещето, дори там да има много неизвестни. Как шокът от автоматизацията ще промени обществата? Дали роботите са ни противници или ни чака симбиоза? Каква ще е съдбата на биологичния ни вид?

Константин Василев и Никола Тошев са програмисти със слабост към изкуствения интелект. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.


Д-р Боян Иванчев и д-р Марин Пенков – Управление на пари с невроикономика: как реагира мозъкът?

С помощта на поведеческите финанси, невроикономиката и фЯМР по-ясно разбираме какви механизми работят за вземане на решения в условия на риск и неопределеност. Тези знания и умения могат да бъдат приложени както на индивидуално ниво, така и при компании инвестиционни фондове, застрахователни, осигурителни и банкови институции, за да подобряват доходността на управляваните активи и избягват ирационалните решения.

Невроикономиката е гранична дисциплина с изследванията в областта на невромаркетинга, който се използва от водещи компании за анализ и прогнозиране поведението на човешкия мозък при представяне на нови продукти; реакция на публиката на всякакъв вид медийно съдържание и послание (включително на политически послания); промишлен дизайн; опаковка, цвят и аромат; ценови тактики; дизайн на магазинни площи и други.

Д-р Боян Иванчев и д-р Марин Пенков са основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД. Двамата изследват психологически механизми с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс. Така те полагат основите на невроикономиката в България и нейното практическо приложение в невро-когнитивните науки.


Водещ на Ratio: Самуил Петканов

Представяме ви Самуил Петканов, подвизаващ се като zhelyo в Не!Новините – последното конферансие на Ratio с естествен интелект!

Ето какво казва Самуил за себе си:

Роботите ще ни превземат, това е въпрос на време. Но преди Арнолд Шварценегерите да ни налазят, Самуилът на нацията ще се изпружи лежерно на сцената на научна конференция №1 на Балканите и околията, ще опита шега и гордо ще каже “айде да го видим това AI дали може хумор, въпреки че оплешивява, надебелява и живее в малкия Пекин, познат ни като София”. Чрез последната конвулсия на човешкия интелект водещият на тазгодишното Ratio ще представи когото трябва да представи, ще каже здрасти, ще каже чао и ще превърне събитието в истински празник на Еволюцията, дарена ни лично от Бог, а не от някой отворко, дето владее единиците и нулите на C++ или там каквото е модерно да вдъхва логика и разум на платки, лампички и тенекии.


В почивката: Мино Караджов и FlyPlank

По време на Ratio Мино ще представи своя проект за квадрикоптер, екипиран с камера и инфрачервени сензори, който предизвестява за лавинна опасност и помага за спасяването на човешки животи в планината. Когато FlyPlank забележи висока лавинна опасност, той изпраща предупредително съобщение до всички планински спасители в района на лавиноопасната зона. Ако се образува лавина в близост до хижа или населена местност в планината, Fly изпраща предупредителни съобщения и смс-и до местните отговорни лица.

mino karadjov

Мино Караджов е на 17 години и въпреки че още е ученик, вече притежава няколко награди от международни конкурси. Една от тях е на NASA за идеята му как ExoMars може да се оптимизира и да повиши ефективността си до 12 пъти. Участва и в модернизирането на проекта “Детска площадка на бъдещето”, който печели 3-то място на международното състезание за приложна наука на университета в Грьонинген. Освен това, Мино е печелил златен медал от Съюза на българските изобретатели, както и първо място на националната Олимпиада по информатика.


ПРОГРАМА

Ratio 2017 ще се състои на 10 юни от 10:00 до 16:00 часа. Ето и пълната програма:

10:00-10:30 – Регистрация
10:30-10:45 – Откриване
10:45-11:45 – Peter Watts: Conscious Ants and Human Hives (на английски език)
11:45-12:00 – почивка
12:00-12:50 – д-р Марин Пенков и д-р Боян Иванчев: Управление на пари с невроикономика: как реагира мозъкът?
12:50-13:30 – почивка с Айляк, CoKitchen, Братя Хлебари и Sushi Friends
13:00-13:15 – Мино Караджов: представяне на проекта FlyPlank
13:30-14:20 – Константин Василев и Никола Тошев: Изкуствен интелект: революция или еволюция?
14:20-14:35 – почивка
14:35-15:25 – дискусионен панел на тема изкуствен интелект
15:25-15:40 – почивка
15:40-16:30 – време за въпроси и отговори
16:30-16:40 – закриване


ДАРЕНИЯ

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“
IBAN BG49FINV91501015616307
Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF





ПАРТНЬОРИ

Ratio 2017 нямаше да се случи без подкрепата на нашите партньори. Шестото издание на Форума за популярна наука Ratio се организира с генералната подкрепа на Zoiper и се финансира от Столична програма “Култура”.

logos site