Ratio 2018 - пролет |

Ratio 2018 – пролет

Нова пълна порция наука дойде на 9 юни 2018 в Sofia Event Center с осмото издание на форума Ratio.

 Ratio се осъществява с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община.

Стивън Ле Комбер – Математика, мъртъвци и малария

В презентация включваща математика, Джак Изкормвача и акули, Стивън обясни как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy и да анализира дело на Гестапо от 40-те години. Той разказа и как моделът може да се прилага за контролиране на заразни болести като малария.

Географското профилиране (ГП) е статистическа техника, използвана първоначално в криминологията, за да се приоритизират големи списъци със заподозрени лица при разследване на серийни убийства. ГП използва локацията на местопрестъпленията, за да открие „изходната точка“ на убиеца (обикновено неговия дом или място на работа).

Успехът на ГП в криминологията води до прилагане на техниката в други области. В биологията този модел позволява да се открият локации на гнезда и леговища на животни, като се изследва къде те събират храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Още приложения чухме по време на лекцията.

Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London.

Изследванията на Стивън върху математиката на пространствените модели се простира от фракталите в дупките на африкански слепи кучета до епидемиологията. Той е пионер във въвеждането на географско профилиране – статистическа техника използвана първо в криминологията като начин да се приоритизира разследването на серийни убийства.

Стивън активно популяризира науката – водил е презентации на британския фестивал в Челтнъм и на Internet Festival в Пиза, участвал е в предавания на BBC, а изследванията му са отразени от множество световни медии.


Д-р Маги Лю – Тъмната Вселена през очите на Евклид

През последния век, учените се опитват да разгадаят липсващите части на Вселената. Барионите – частиците, които можем да видим, докоснем и с които взаимодействаме, съставляват само 5% от Вселената. Останалата част от нея е “тъмна”. Тъмната енергия води до ускорено разширяване на Вселената, а присъствието на тъмна материя позволява на звездите в галактиките и галактиките в галактичните купове да се движат много по-бързо отколкото очакваме.

Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени. Предизвикателството е много голямо, затова в тази презентация обсъдихме как можем да построим видим телескоп, който да вижда невидимите части на Вселената.

Д-р Маги Лю работи в Европейския център за космическа астрономия (European Space Astronomy Centre) в Мадрид. Като астрофизик, тя изследва галактическите купове. Това са космическите гиганти на нашата Вселена, а 70% от тяхната маса идва от тъмна материя. Това ги прави идеални обекти за изследване на тъмната вселена и космологията.

Д-р Лю работи към екипа на мисията Евклид на ЕКА, подготвяйки нейното стартиране през 2021 година.


Д-р Холм Геро Хюммлер – Относителни квантови глупости: Как псевдо-физиката печели от погрешна комуникация на науката

Квантовото лечение се смята за форма на духовно лечение, но квантовите лечители твърдят, че практикуват физика. Дийпак Чопра обяснява квантовото лечение с нелогични физични ефекти от “квантовото механично тяло”. Алтернативни мениджмънт консултанти предлагат бизнес съвети базирани на квантова механика и нулева енергия.

Използването на Айнщайн, Хайзенберг и Бор предпазва тези “специалисти” от повечето критици. Често шарлатани, конспиратори и лечители цитират доказани учени или прес съобщения от известни институти – а те звучат впечатляващо сходни със собствените им твърдения. Поради това много хора остават с впечатлението, че модерната физика може да се използва за доказване на безкраен списък от свръхестествени твърдения.

За жалост, това усещане се потвърждава и дори отчасти се дължи на добронамерени комуникатори на науката и специалисти по научна комуникация. Какво могат – и трябва – да направят учените и комуникаторите на науката, за да ограничат тази мистификация на физиката и процъфтяването на квантовата езотерика?

Д-р Холм Геро Хюммлер е завършил университета Гьоте във Франкфурт. Докато работи по дипломната си работа по ядрена физика, прекарва няколко месеца в ЦЕРН. Прави своята докторантура в Института Макс Планк към Мюнхенския Технически Университет.

Холм Хюммлер е активен участник в немското скептично общество и организацията GWUP още от 90-те години. Няколко години е част от редакционния екип на списание Skeptiker. След това започва да разследва различни твърдения, свързани с псевдо-физика, бизнес езотерика, модерни конспиративни теории и свръхестествени твърдения от света на бойните изкуства.

Холм Хюммлер публикува своята първа книга, Relativer Quantenquark, през април 2017. Тя се фокусира върху псевдо-физични твърдения в езотериката и алтернативната медицина и междувременно обяснява теорията на относителността и квантовата механика. По същото време, Хюммлер създава и блога quantenquark.com, за да адресира нови развития по темата, които не са намерили място в книгата.


Дискусионен панел – CRISPR/Cas9: Да редактираш човечеството

Технологиите за генно модифициране се развиват все по-бързо, а с това главоломно нараства и техният потенциал – потенциал за всякакви приложения, от разработване на нови перспективни лечения до създаване на “дизайнерски бебета”. Накъде върви науката и има ли вероятност скоро да живеем в реална версия на филма “Гатака”? Какви са приложенията на CRISPR/Cas9 и какви надежди крият учените за развитието на метода? И къде изобщо седи правната, етичната и моралната граница в генното инженерство?

По тези и серия други въпроси говорихме с участниците в дискусионния панел на Ratio.

Джонатан Петит

Джонатан Петит е лектор по генетика в Университета в Абърдийн, където изучава генетиката на нематодите – група червеи, много от които са познати медицински или стопански паразити. Той преподава цялостно в сферата на генетиката, със специален фокус върху генетика на човешките популации. Активно се занимава с популяризиране на науката – stand-up комик е и базира скечовете на своите проучвания. Част е от “Кабаре за опасни идеи” – група, представила шоу за човешка генетика на фестивала Fringe в Единбург. Бил е и консултант на тема генетика за популярната книга “Науката в Игра на тронове”.

Борис Киров

Борис е биоинженер. Защитил е докторска степен в областта на синтетичната билогия във Франция. Сега преподава в Техническия университет и работи в София Тех Парк. Основал е българския отбор за международното студентско състезание по синтетична биология iGEM, който досега има една бронзова (2016) и една сребърна (2017) награда.

Христо Кутиев

Христо е специалист по Международно право, Публична администрация и Правораздаване. Специализирал е английско право и право на ЕС в British Law Centre – Cambridge. Докторант по наказателен процес в Инситут за държавата и правото при БАН. Член е на УС на Институт за публична политка.

Модератор: Петко Желязов, магистър по европеистика и международни политики, водещ на Ratio.

ПРОГРАМА

10:00-10:45 – Регистрация
10:45-11:00 – Откриване
11:00-11:45 – Стивън Ле Комбер: Математика, мъртъвци и малария
11:45-12:00 – кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
12:00-12:45 – д-р Маги Лю: Тъмната Вселена през очите на Евклид
12:45-13:30 – обедна почивка с CoKitchen и бира Ailyak
13:30-14:30 – Дискусионен панел CRISPR/Cas9: Редактиране на човечеството
14:30-14:45 – кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
14:45-15:30 – д-р Холм Геро Хюммлер: Относителни квантови глупости
15:30-15:45 – кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
15:45-16:45 – Въпроси и отговори от публиката
16:45-17:00 – Закриване
17:00-19:00 – афтърпарти с ShakerMaker и бира Ailyak


ДАРЕНИЯ

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“
IBAN BG49FINV91501015616307
Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF