Ratio 2019 - пролет
15 юни 2019, Sofia Event Center

Заедно с топлото време идва и пролетно издание на форума за популярна наука Ratio. Очакваме ви на 15 юни за следващото ни научно приключение!

Скоро ще ви споделим повече за темите на Ratio 2019 - пролет, очакват ви изненади от различни сфери на науката.

По време на предишните девет издания на форума колонизирахме Космоса (макар и само на думи), надникнахме в Тъмната вселена през очите на Евклид, свързахме математиката с мъртъвци и малария, редактирахме човечеството с CRISPR, изследвахме психологията на призраците, видяхме как се свързват невроните в мозъка, имаше дори мравки и мухи.

Сцената на Ratio вече 6 години събира международни лектори като Питър Уотс, Кристофър Френч, Маги Лю, Ален Бюсон, Стивън ле Комбер и други.

По време на почивките между лекциите също няма да ви е скучно - досега гостите на форума са имали възмонжост да се разходят в ниската гравитация на Марс заедно с умален модел на Curiosity, да наблюдават истински експерименти и дори да се забавляват с кратkо stand-up шоу с един от нашите лектори. Парньорите ни винаги помагат с интересно допълнително съдържание.

Какво ви замисляме за 15-ти юни? Stay tuned и се уверете, че ще бъдете там. Билетите ни вече са в продажба!

Теми и лектори

Матю Коб: Къде са извънземните?

Има ли живот на Марс или някъде другаде във Вселената освен на Земята?

Вселената е огромна и се състои от милиарди галактики, всяка от които съдържа трилиони звезди и безброй планети. Изглежда неизбежно някъде там да има живот - и въпреки това все още нямаме нито едно доказателство за това. Небесата не са изпълнени с роботизирани сонди на други цивилизации, нито пък телескопите ни са успели да засекат някакъв сигнал от извънземни.

Великият физик Ферми формулира въпроса така: "Къде са всички?"

Много хора предполагат, че трябва да има живот и другаде във Вселената - вероятно защото не разбират колко малко вероятно е било възникването на интелигентен живот на Земята. Колкото повече изучаваме живота на нашата планета, толкова по-вероятно започва да изглежда наистина да сме сами - или поне в нашата галактика.

Заедно с Матю Коб ще надникнем в полето на еволюционната биология, след което ще отправим поглед към далечния космос.