Ratio 2019 - пролет
15 юни 2019, Sofia Event Center

READ IN ENGLISH КУПИ БИЛЕТ

Заедно с топлото време идва и пролетно издание на форума за популярна наука Ratio. Очакваме ви на 15 юни за следващото ни научно приключение!

Скоро ще ви споделим повече за темите на Ratio 2019 - пролет, очакват ви изненади от различни сфери на науката.

По време на предишните девет издания на форума колонизирахме Космоса (макар и само на думи), надникнахме в Тъмната вселена през очите на Евклид, свързахме математиката с мъртъвци и малария, редактирахме човечеството с CRISPR, изследвахме психологията на призраците, видяхме как се свързват невроните в мозъка, имаше дори мравки и мухи.

Сцената на Ratio вече 6 години събира международни лектори като Питър Уотс, Кристофър Френч, Маги Лю, Ален Бюсон, Стивън ле Комбер и други.

По време на почивките между лекциите също няма да ви е скучно - досега гостите на форума са имали възмонжост да се разходят в ниската гравитация на Марс заедно с умален модел на Curiosity, да наблюдават истински експерименти и дори да се забавляват с кратkо stand-up шоу с един от нашите лектори. Парньорите ни винаги помагат с интересно допълнително съдържание.

Какво ви замисляме за 15-ти юни? Stay tuned и се уверете, че ще бъдете там. Билетите ни вече са в продажба!

Теми и лектори

Матю Коб: Къде са извънземните?

Има ли живот на Марс или някъде другаде във Вселената освен на Земята?

Вселената е огромна и се състои от милиарди галактики, всяка от които съдържа трилиони звезди и безброй планети. Изглежда неизбежно някъде там да има живот - и въпреки това все още нямаме нито едно доказателство за това. Небесата не са изпълнени с роботизирани сонди на други цивилизации, нито пък телескопите ни са успели да засекат някакъв сигнал от извънземни.

Великият физик Ферми формулира въпроса така: "Къде са всички?"

Много хора предполагат, че трябва да има живот и другаде във Вселената - вероятно защото не разбират колко малко вероятно е било възникването на интелигентен живот на Земята. Колкото повече изучаваме живота на нашата планета, толкова по-вероятно започва да изглежда наистина да сме сами - или поне в нашата галактика.

Заедно с Матю Коб ще надникнем в полето на еволюционната биология, след което ще отправим поглед към далечния космос.

Кери Бренър: Екстремни лазери

Най-мощните лазери в света генерират плазма, която се нагрява до милиони градуси само за частица от секундата. Те могат да бъдат използвани за задвижване на суперсилни плазмени ускорители, които създават потоци от лъчи и частици с висока енергия.

Научната общност вече работи с бизнеса и лекарите за развитието на тази технология и множеството ѝ приложения - като ракова терапия, 3D изображения с висока резолюция, 3D принтиране на части за двигатели, както и инспекция на съдържанието на контейнери за ядрени отпадъци.

Тези суперлазери вече могат да изстрелват лъчи 10 пъти в секунда. Това ги прави изключително мощни и като вземем предвид и голямата им прецизност, изглежда, че широката им употреба е точно зад ъгъла.

Д-р Кери Бренън ще представи физиката зад лазерното ускоряване на частици. Тя ще разкаже повече за приложението на тази технология и за ролята й в различни сфери

Шийна Крукшанк: Микровселената в тялото ти

Ние всъщност никога не сме сами – във всеки един момент около 38 трилиона бактерии съжителстват заедно със собствените ни клетки. Тези бактерии заедно с множество други микроорганизми съставляват нашия микробиом. Микробиомът е еволюирал заедно с нас и изпълнява много важни роли за нашето здраве. Бактериалната микрофлора има невероятната способност да взаимодейства със своя гостоприемник и така да му дава възможността да прави неща, които иначе не би могъл.

Промените в нашия микробиом обаче са свързани с широк спектър от заболявания, в това число и затлъстяването. Големият въпрос е как можем да манипулираме своя микробиом, така че да извличаме максимална полза от него?

Разберете защо микробиомът е важен за човешкото здраве, кои са екстремните мерки, до които някои хора прибягват, за да го манипулират, както и как по-задълбочените познания по темата могат да ни помогнат в бъдеще.

Lose your Self - дискусия с Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джошуа Уайсбърг

Невронауката и експерименталната психология едва сега навлизат в дълбините на човешкия ум. Макар определянето на точното взаимодействие между ума и мозъка все още да е предизвикателство, тези две науки разкриват нови начини за изследване на фундаментални въпроси относно ума, съзнанието и Аз-а.

Сред тях откриваме нови практики и субстанции, които променят мозъка. Например, при дългогодишни медитатори се забелязва намалени тревожност, депресия, невротизъм и дори анатомични промени. Психеделичните лекарства пък показват обещаващи резултати при лечение на посттравматични стресови разстройства и депресия, като ни позволяват и да надникнем в същността на преживявания, описвани като “духовни” и “трансцендентни”.

Колкото повече разбираме за тези преживявания обаче, толкова по-изразен става въпросът за това какво е Аз-ът. Има ли наистина съзнателен Аз, който обединява всички наши преживявания, или ние сме нестабилна конструкция от съзнателни моменти, която мозъкът ни съшива в едно динамично цяло? Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джош Уайсбърг ще обсъдят каква е природата на Аз-а, как самоосъзнаването може да се различава от съзнанието, какво е “разпад на егото” и още.

Програма

10:00-10:45 Регистрация
10:45-11:00 Откриване
11:00-11:45 Проф. Матю Коб: "Къде са извънземните?"
11:45-12:10 кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
12:10-12:55 Д-р Кери Бренър: "Екстремни лазери"
12:55-13:45 Обедна почивка
13:45-14:45 Дискусионен панел: Lose your Self
14:45-15:10 кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
15:10-15:55 Проф. Шийна Крукшанк: "Микровселената в тялото ти"
15:55-16:20 кафе-пауза с Nescafe Dolce Gusto
16:20-17:20 Въпроси и отговори от публиката
17:20-17:30 Закриване