Месец на вкуса |

Месец на вкуса

Пролетта е сезонът, който съживява сетивата. Неслучайно този месец обръщаме поглед към вкуса, разглеждайки го през призмата на науките, гастрономията, изкуството и гастролирайки до виното.

Стартираме с храна и създаването на нови вкусове, разкриваме как той се заражда, еволюира и запазва. И празнуваме добрия вкус с технологии, знания, специфики и доказани процеси.

Вкус: наука за храненето

На 13 май стартираме ново гастрономическо пътешествие из света на храната – този път през вкуса – като сетиво, преживяване и ключов фактор в бъдещето на гастрономията. Гостуват ни Мегън Бенел, проф. Милена Георгиева, Наско Стаменов и Владислав Георгиев.

Очаквайте на 13 май в Сабале.

Pac-Man изяде българския – Ratio Special

Pac-Man изяде българския е специално събитие на 27 май  и част от инициативата ДАБЕ (Дебъгване на Актуалния Български Език), с което за трета поредна година се включваме в гудгейм LAN PARTY. Ще се потопим в живия, променящ се български език и ще обсъдим влиянието на видеоигрите върху начина, по който говорим, мислим и се изразяваме.

Очаквайте остроумни размисли и гости Васил Лозанов, прог. Миглена Николчина и Мартин Кадинов.

 

Премиера: The Inside Out of Flies: Erica McAlister

Мухите са едни от най-недолюбваните животински видове, но те имат ключва роля за разбирането ни за света около нас. В тази презентация ще разгледаме впечатляващата биомеханика на мухите и ще се убедим колко екзотични, невероятни и важни са те всъщност. Mухите имат голямо значение като наш партньор от екологична гледна точка, например с участието си в опрашването на растенията и премахването на мъртва тъкан.

А анатомията на мухите е това, което ги прави едни от най-добре позиционираните видове за тези задачи. 

Очаквайте премиерата на 26 май. 

Въпрос на вкус – рецепти за качествено кулинарно забавление

Кой е любимият ви вкус? И защо „вкус“ не се отнася само до храната? 
В новия епизод на Pop Script говорим за гастрономията като култура, изкуство и дори философия. Благой Д. Иванов посреща Николай Колев (културолог и телевизионен продуцент) и Владислав Георгиев (част от проекта „Сезон“) за едно богато аудио-меню от теми и примери – от Брия-Саварен до Ханибал Лектър, от пържен боб до жив октопод.
 

Гледайте епизода тук.