Месец на роботиката |

Месец на роботиката

Май е месецът на роботиката в Ratio. Ще се потопим във фантастичния жанр, ще слушаме Вселената, като превърнем космически лъчи в ноти. Ще търсим пресечната точка между наука и литература и отговора на въпроса: Изкуствените хора и Изкуственият интелект – наши приятели или заплаха за бъдещето ни като хора?

Възможната фантастика

В това събитие на преден план поставяме фантастичния жанр – веднъж като вдъхновител и втори път като предупредител на човечеството за това, което го чака в бъдещето. Ще ви срещнем с ярки негови представители днес, ще погледнем към любими класики и ще поговорим за това, което можем да научим от литературата. Ще видим и къде наука и литература се пресичат – как се вдъхновяват взаимно, къде се разминават и как понякога стават почти неразличими една от друга.

The Sound of Science

Свикнали да мислим за наблюдението на Вселената основно чрез зрението – телескопи ни показват снимки на далечни галактики, експерименти „виждат“ сблъсъците между елементарни частици. Можем ли обаче да чуем Вселената? Или да я усетим с телата си? Точно за тези неочаквани перспективи ще стане дума в The Sound of Science. Сцената ще си поделят трима физици от ЦЕРН, камерен ансамбъл, талантлива пианистка и DJ киборг!

Нечовешко бъдеще

Kогато гледаме към бъдещето на изкуствения интелект, го правим със смесица от надежда и притеснение. Терминатор ли ни чака или „I, Robot“? Дали създаването на общ изкуствен интелект ще е катализатор за светло бъдеще на съвместна работа или началото на нещо далеч по-мрачно? На Нечовешко бъдеще със Стоян Ставру и Константин Василев обсъдихме дали най-големите ни страхове за бунта на машините са оправдани.
Vox Nihili

Vox Nihili

Серията Vox Nihili ще включва два тематични епизода по темата на месеца. В „Изкуствени хора“ ще говорим за образи, генерирани и симулирани в електронна среда, които никога не са съществували в биофизическия свят на човешките същества. В „Изкуствен НЕ!Интелект“ пък сядаме с Никола Тулечки, за да обсъдим отново генералния изкуствен интелект, волята на роботите и ИИ вегетарианците.
inter alia

inter alia

В културната ни серия inter alia ще продължим темата за фантастиката и роботите, с който на живо започна месецът ни. Ще говорим за образа на роботите в изкуството, до каква степен приличат и не приличат на хората и каква роля играят роботските наративи.
Следващо събитие