Case Study: Taxi Driver |

Case Study: Taxi Driver

05.12.2023 ( 19:00 ) | Чистилището | ВХОД: 20/25 BGN

Какво правим, когато си спомняме? По детски, изглежда сякаш проиграваме запис на нашето преживяване, който е прилежно каталогизиран в някое от многото шкафчета на администрацията на съзнанието ни. И както обикновено се случва в администрацията, неща се загубват или са депресиращо некачествени.

В “Case Study: Taxi Driver” с Владислав Лепоев (артист) и Били Пешев (невробиолог) ще направим опит да дисектираме един конкретен реален спомен посредством изкуство и наука.

Това което наричаме спомен е мисъл, която се заражда в момента, не е пряк достъп до запис. Ние не сме компютри, на които можеш да натиснеш “save” или “delete” на спомена. Човешката памет е много по-сложна и по-трудно разбираема от компютърната. Различните спомени имат различна тежест и яркост. Паметта е субективна и продуктивна.

На 5 декември ще се разровим в най-фините настройки и функции на човека – паметта, мисълта и съзнанието и ще повдигнем важни въпроси като:

  • Какво се случва, когато паметта руши?
  • Какво изграждат травматичните преживявания?
  • Кога споменът преминава във фантазия?
  • Може ли да се управлява паметта?

Това по-различно събитие, което включва научна дискусия и видео прожекция, ще завърши и със специална музикална селекция от Иво Чалъков (ex-Gravity Co, Ape men).

Подготвяме го от доста време и за първи път правим нещо в такъв формат. Надяваме се да ви хареса.

Програма

19:00 – отваряме врати
19:00 – 20:00 – Музикална селекция от Иво Чалъков
20:00 – 20:25 – Владислав Лепоев: презентация и представяне на филма Case study: Taxi driver
20:25 – 20:30 – Филм
20:30 – 21:15 – Дискусия между Владo Лепоев и Били Пешев
21:15 – 21:30 – Q & A въпроси
21:30 – 22:30 – Музикална селекция от Иво Чалъков

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Събитието няма да бъде записвано, можете да го видите само наживо!

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите:

Владислав Лепоев минава през различните направления на визуалното – дизайн, типография, фотография, видео, за да стигне до точката, в която всички те се пресичат. Сред основните членове е на алтернативни фотографски групи и арт студиа в България от близкото минало. Основател е на студио, с основна дейност създаването на кавър арт за музика, филми, книги и театър за българския и чуждия пазар. Естественото му продължение се оказва снимането за филмови продукции и разширяването на портфолиото му с все по-коцептуални и цялостни визуални проекти. По настоящем се занимава с визуална антропология, видео фотография и социална фотография. Издател e на списанието “Stream of Consciousness” и директор нa Център за визуални изследвания.

Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи, са свързани с физиологичните процеси и анатомичните структури обвързани с емоционалната модулация на дълготрайната епизодична памет, патологичните изменения на паметта при афективните и други психични разтройства. Концепцията за постоянно променящата се мозъчна архитектура в унисон с постоянно променящата се среда, е основната мотивация в неговия стремеж към изследователска и преподавателска кариера. Понастоящем, Богомил работи като биолог в направлението “Поведенческа невробиология” на Институт по Невробиология на БАН. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.