Ratio представя: Пещери |

Ratio представя: Пещери

10.02.2022 ( 19:00 ) | Клуб Терминал 1 | ВХОД: 15 BGN

Пещерите са нашият прозорец към подземния свят на мрака или пък към един друг непознат своеобразен паралелен свят. Размерите, структурата, условията в пещерите са толкова различни от всичко останало на сушата, че за тях е създаден цял нов раздел в науката, наречен спелеология.

Древните ни прародители са ги използвали като убежище, храмове, обществени зали, картинни галерии… Днес пещерите, с тяхната непроменлива целогодишно температура, влажност и тъмнина, осигуряват безопасен дом на редица живи организми, които не биха могли да съществуват никъде другаде.

Каним ви да се срещнете с група авантюристи, които можем спокойно да наречем „пещерняци“. Те не се страхуват да отворят тези подземни прозорци и да ни разкрият красотата и тайните, скрити под земята. Ако и вас не ви е страх от тъмното и пещерите ви привличат, ако имате много пещерни въпроси, на които търсите отговор, присъединете се към нас на 10 февруари!

Ето и част от въпросите, чиито отговори ще търсим из мрачните галерии:

  • С какво се занимават спелеолозите?
  • Красота под земята – какви пещерни образувания има там, как са се образували и как изглеждат?
  • Какви живи същества наричат пещерите свой дом? Как е изградена хранителната верига в пещерите?
  • Пещерни експедиции – защо и как се организират?
  • Какво трябва да знаем преди да посетим пещера?

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – Дискусия с лекторите на събитието
21:15 – Обща дискусия и въпроси от публиката
21:45 – Край

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

Лектори

Камен Бонев е геолог, доктор по геология на Парижкия университет “Paris-6”. Работил е в 13 от българските антарктически експедиции и един от авторите на първите геоложки карти на о-в Ливингстон от архипелага на Южношетландските острови. От повече от 40 г. се занимава с проучването и документирането на пещери и пропасти у нас и по света: в Куба, о-в Реюнион (Индийски океан), Мадагаскар, о-в Ливингстон, Грузия, Абхазия, Киргизстан, Тунис, Сирия, Франция, Албания, Гърция, Хърватия, Косово, Румъния, Китай, Виетнам, Лаос, Турция, Иран. Пещерен инструктор и спасител в пещери и пропасти. Понастоящем председател на Българското пещерно дружество.

Станимира Делева е биолог, изследовател на пещери и природозащитник, към момента докторант в Университета на Коста Рика и асоцииран сътрудник и член на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален Природонаучен музей, София. Тя изучава разнообразието и екологията на пещерните прилепи и тяхното значение за прилежащите повърхностни екосистеми. Научните ѝ интереси включват също пещерна екология, биоспелеология и поведение на животните. Тя е участвала в многобройни спелеоложки експедиции в България и чужбина, посещавайки отдалечени места в Европа, Азия и Латинска Америка. Станимира е инструктор по пещерно дело и преподава научни методи в спелеологията. Тя е посветена на опазването на дивата природа и активист за разрешаването на конфликта между хората и прилепите.

Инж. Цветан Паров е магистър по аерокосмическо инженерство от Физическия факлултет на СУ. Като хоби, спорт и страст се занимава с пещери от 1996 г., когато се записва за курсист в пещерен клуб и туристическо дружество “Витоша” гр. София. Понастоящем е член на “Българско пещерно дружество” с множество участия в експедиции и спелеоложки проучвания у нас, в Иран, Китай и Лаос. Участник в 27-ата Антарктическа експедиция на българската база през 2019 г.. Интересите му са в изследване на пещерните системи в югоизточна Азия, както и търсене на нови възможности за спелео-проучвания по света.