Колко тъмна е тъмната материя? |

Колко тъмна е тъмната материя?

24.02.2022 ( 19:00 ) | Клуб Терминал 1 | ВХОД: 15 BGN

Вселената все още крие много загадки, които вълнуват умовете и сърцата на учените. Една от тях е тъмната материя – тази мистериозна част, която формира структурата на галактиките, помага им да се образуват, определя съдбата на куповете от галактики, а може би и бъдещето на Вселената.

Стандартния модел на елементарните частици предсказва поведението им с огромна точност и неслучайно е смятан за най-прецизната теория, създавана някога от човека. Всичко обаче се променя, когато вперим поглед към звездите. В края на 2021 г. експериментът LHCb в ЦЕРН обяви резултати, разкриващи още признаци за явления, които не могат да бъдат обяснени от теорията на фундаменталната физика.

На 24 февруари с доц. д-р Венелин Кожухаров ще си поговорим повече за невидимия призрак, който все още се изплъзва от разбирането ни за света. Ще потърсим отговорите на въпроси като например:

  • Как сме разбрали за съществуването на тъмната материя?
  • Какви са основните идея за нейната природа?
  • От какво е изградено всичко около нас?
  • Какво е довело до образуването на Млечния път и всички останали галактики?
  • Какво ще стане с Вселената след време?

Програма

19:00 – отваряне на врати
20:00 – презентация на доц. д-р Венелин Кожухаров
20:20 – разговор с модератор
20:50 – дискусия с въпроси от публиката
21:30 – закриване

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

Лектори

Доц. д-р Венелин Кожухаров се занимава с изучаването на елементарните частици от почти 20 години. От 2008 г. работи в катедрата по Атомна физика във Физическия факултет на Софийския университет, а от 2016 г. е доцент в направление “Физика на елементарните частици”. Основното му научно занимание през последните няколко години е свързано с експеримента PADME в Националната лаборатория във Фраскати, Италия, който е предложил съвместно с колегата му Mauro Raggi. PADME (Positron Annihilation into Dark Matter Experiment) е посветен на търсенето на частицата, която може да е преносителят на взаимодействието между тъмната материя и познатите ни елементарни частици.