Future Present |

Future Present

10.10.2023 ( 19:00 ) | Sofia Live Club | ВХОД: 25/30 BGN

Какво крие бъдещето? Бяха ни обещали летящи коли и персонални робо-помощници, но тях все още никъде ги няма. Да, и ние сме разочаровани!

На Future Present ще погледнем към бъдещето с по-голяма доза реализъм и научна обосновка. Ще ви срещнем с няколко лектора, които ще ни покажат бъдещето на компютрите, киберсигурността, пътуването в космоса и още сфери от нашето бъдеще…сега!

За начало, ще се потопим в света на квантовите технологии и приложението и въздействието им в различни области като медицина, наука и банкиране. Но наред с техните възможности се отварят и много проблеми в сферата на киберсигурността. С развитието на квантовите компютри навлизаме в нова ера на сигурността, за която все още нямаме разработени решения и стандартни за безопасност на информацията. Ще говорим за кибератаките и “кибер-охранителите” на бъдещето.

Ще чуете още:

  • Какво представляват ретро-атаките и пост-квантовото криптиране?
  • Как квантовото криптиране може да се превърне в дългосрочно решение за нашата сигурност?
  • Дали правителствата или мултинационалните корпорации ще успеят да наложат свой стандарт за сигурност на бъдещето?

Ще продължим нашия полет в бъдещето, за да разберем дали новите технологии, иновациите и изкуственият интелект могат да ни превърнат в супер хора или точно обратното. Ще изправим на сцената две противоположни гледни точки – утопичният постхуманизъм и мрачната дистопия.

  • Дали бъдещето принадлежи на нов вид “post homo sapiens”, или ще е тотален крах не само на света, който познаваме, но и на цялото човечество?
  • Как ще се отразят на човечеството новите технологии и иновациите в различните сфери?
  • До каква степен машината и човекът ще “живеят” в симбиоза и кога преминаваме границата?

Говорейки за бъдещето, не можем да пропуснем космическата тема. Космосът отдавна е желана дестинация за човечеството. Правим непрестанно опити тя да стане “мисия възможна”. Ще раговаряме как ще докоснем космоса и какво вероятно ще намерим там. И ще обсъдим:

  • Дали наближава времето на космическото пътуване и колонизацията на далечни планети?
  • Кога ще можем да планираме следващата си ваканция не в Европа, а “на” Европа?
  • Дали има вероятност в необятната космическа пустиня да ни посрещнат други далечни пътешественици?

На 10 октомври ще атакуваме бъдещето и ще поспекулираме колко е близо то до Сега.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:40 – Доц. д-р Владимир Божилов: Пътуване в Космоса
20:40 – 20:50 – почивка
20:50 – 21:50 – Д-р Спас Керимов и д-р Иван Димов: Човекът и машината
21:50 – 22:00 – почивка
22:00 – 22:45 – Д-р Деян Михайлов: Бъдещето на квантовите технологии

Билети / Tickets

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите

Д-р Деян Михайлов е физик и технологичен предприемач. Завършил е бакалавърска степен по физика в Оксфордския университет и магистърска и докторска степени по математика и астрофизика в Университета на Кеймбридж. По-късно е работил като научен сътрудник в Института Макс Планк в Потсдам, Германия, като е служил и като Говорител на ПостдокНет – организация на постдокторантите във всички институти от мрежата на Макс Планк. Междувременно е създал и работил за няколко технологични компании, като това е и неговото основното занимание от завръщането му в България насам.

Д-р Спас Керимов се определя като предприемач, учен, футурист, вдъхновен от науката. Той е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, която се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Спас е част от The Changemakers of Bulgaria, отличен е във Forbes 30 under 30 и 40-до-40 на Дарик Радио, бил е лектор на TEDx и е определян като „най-изявена млада личност на България“ за 2019 според JCA Bulagaria.

Спас е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми. Интересува се живо от тъканно инженерство и регенеративна медицина. Следи прогреса в области като Изкуствен Интелект, Генетика, Биотехнологичната революция и сблъсъка на Човечеството с новите технологии.

Д-р Иван Димов има бакалавърска степен по химия от Оксфордския университет, специализирайки в теми с биологична и нанотехнологична насоченост. През 2019 защитава докторантура в Кеймбридж в сферата на бионанотехнологиите на тема “Механично съвместими електронни устройства за интерфейси с нервната система“. Понастоящем е асистент в лабораторията по биоелектроника в университета Кеймбридж.

Д-р Владимир Божилов – астрофизик и комуникатор на науката ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР БОЖИЛОВ е астрофизик и комуникатор на науката, зам.-декан на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и преподавател в катедра „Астрономия“. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва
на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Най-новата му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически
загадки” (изд. „Оз books“).