Кръжок по астрономия: ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ГИД НА ЛЮБИТЕЛЯ АСТРОНОМ 2022“

Кръжок по астрономия: ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ГИД НА ЛЮБИТЕЛЯ АСТРОНОМ 2022“

14.04.2022 (19:30) | Астрономическа обсерватория на СУ в Борисова градина | ВХОД: СВОБОДЕН

14 април (четвъртък), 19:30 ч., Астрономическа обсерватория (наблюдения с телескоп, при ясно небе)

Предстои излизането на новият „Гид на любителя астроном 2022“, в който ще намерите информация на следните теми:

– Какви по-интересни явления ще ни предложи звездното небе през 2022 г.?

– Геометричната оптика е науката, която ни позволява да проследим сложните и често невидими пътища на светлината в оптичните прибори. Ако сме запознати с нейните принципи и понятия, можем да разберем как функционира всяка оптична система, независимо колко сложна е тя. Правилното разбиране на параметрите на астрономическите инструменти също предполага базови познания по геометрична оптика. Макар че техните основни характеристики са широко дискутирани, зад тях се крият някои особености, на които в предстоящото издание се обръща специално внимание.

– За да разширят възможностите на своите телескопи, астролюбителите често си служат със средства за постигане на по-дълги или по-къси ефективни фокусни разстояния, като лещи на Барлоу, телеконвертори, проекционни окуляри и фокални редуктори. Как работят тези устройства и до какви други промени в системата водят те, е разяснено в последните раздели на книжката.

За лектора:

Интересът на Пенчо Маркишки към астрономията датира от ранните му ученически години и става причина да започне да практикува фотография и астрофотография като хоби. Неговата първа професия „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ му помага в конструирането на оптични прибори и така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Пенчо Маркишки е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на астрономията, астрофотографията и оптиката. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. По-късно постъпва на работа и в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Междувременно Кръжока по Астрономия към катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ подновява физическите си събития. Цялата програма може да видите тук.