Храна – Ratio Rooftop Party

Храна – Ratio Rooftop Party

10.08.2021 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 15 BGN

Прекарваме целия си живот в ядене, но всъщност…. разбираме ли нещо от хранене въобще? Познаваме ли науката зад продуктите, които консумираме и зад начините, по които ги приготвяме? И най-важният въпрос – предвид огромното население на планетата – колко дълго ще можем спокойно да похапваме любимите си храни и към какви алтернативни вкусотии ще се наложи да преминем?

На тези и още много любопитни теми ще говорим с нашите гости Кирил Русев, журналист на тема научен нутриционизъм, Златина Димитрова, химик и популяризатор на наука и Симон Димитрова – молекулярен биолог, генетик в NASEKOMO в един от най-иновативните стартъп компании в България на 10 август на покрива на Музейко.

Заедно с тях ще се отправим на едно апетитно пътешествие, изпълнено с кулинарна химия, и тук-таме скакалци за десерт.

Купи билет

Заедно със Златина ще се гмурнем в магията на готвенето, което превръща суровите продукти в сложни кулинарни шедьоври и ще изследваме как и защо се променят ароматите на различните храни докато претърпяват различна обработка. Ще отворим и вратичката на микровълновата печка, за да разберем убива ли таз машина всички полезности в храната, а после ще открехнем и капака на тенджерата под налягане, за да разберем колко опасна е тя?

Кирил Русев пък ще ни провокира да се запитаме дали диетите ще спасят света (или поне тънките ни талии), трябва ли нещо да отсъства от менюто ни, ако преследваме крепко здраве и нацепен силует и кои са онези хранителни компоненти, без които сме загубени. Той обещава да разкрие отговор на всички тези въпроси и още много с любезната подкрепа на здравомислието и науката!

А междувременно Симон Димитрова ще ни ракрие защо 2 милиарда по света посягат към малките приятели с многобройни крачета, защо индустрията отглеждаща насекоми за храна расте с бързи темпове? Ще си поговорим в повече детайли за хранителните качества на насекомите и какво ги прави изключително полезни не само за нашето оцеляване, но и за глобалното устойчиво развитие. Също така ще споделим и някои рецепти как да си сготвите скакалец, така че носете си лист и химикал!!

Бъдете с нас, за да разберете още:

  • Как да ги готвим още по-добре и по-лесно с помощта на науката?
  • Защо някои продукти променят ароматите си в зависимост от термичната обработка, през която минават?
  • Ако е вярно, че ние сме това, което ядем, то какви сме ако ядем сладки, многокраки насекоми?
  • Какво представлява насекомното гурме и какви други продукти се получават при отглеждането на насекоми?

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Химията и готвенето със Златина Димитрова
20:35 – Почивка с допълнителни активности
20:50 – Митове и легенди за диетите с Кирил Русев
21:20 – Почивка с допълнителни активности
21:40 – Насекоми за ядене със Симон Димитрова
22:10 – Почивка с допълнителни активности
22:25 – Дискусия и въпроси на публиката с тримата лектори
23:00 – Край на събитието

Билети

// Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви. Събитието е за 18+ годишни.

Нашите лектори

Кирил Русев

Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 9 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.

Златина Димитрова

Златина Димитрова е комуникатор на науката и учител по наука в частно средно училище Izzi Science for Kids. Има разнообразен опит в детски научни центрове и различни научни формати. Участвала е с лекции и научни шоута в различни фестивали на науката в България и по света. Част е и от Корпуса за бързо гърмене. Също така е един от ръководителите на Българският отбор на Младите естествоизпитатели и ментор на детски конкурс за комуникация на науката в Лил, Франция.

Симон Димитрова

Симон Димитрова е на старта на своята кариера в областта на биотехнологиите. Тя е част от НАСЕКОМО – единствената компания в централна и източна Европа отглеждаща насекоми за производство на животински фуражи и биологични торове. Там тя се занимава с генетична класическа селекция на Черна муха войник и отговаря за Генетичната програма на НАСЕКОМО.
Заедно с това, Симон работи върху своята докторантура в INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and Environment) във Франция. Преди това е завършва бакалавър и магистър в областта на биотехнологиите и молекулярната генетична селекция във Великобритания (Cardiff University) и Нидерландия (Wageningen University and Research). Опит има в растителната молекулярна биология и селекция, но заедно с НАСЕКОМО, тя се пренасочва към животинския свят.