Шегата настрана |

Шегата настрана

21.03.2024 ( 19:00 ) | Строежа | ВХОД: 20/25 BGN

“Светът е оцелял, защото се е смял”. А дали наистина е така? Може ли смехът да се превърне в оръжие и как всъщност, докато се смеем измисляме света, който обитаваме?

На “Шегата настрана” Мила Минева, Лия Панайотова и Гери Турийска ще разкажат за различните значения на смеха. Ще изправят един срещу друг реалния и дигиталния смях, за да проследят доколко всъщност те са различни.

Усмивката е един от първите начини за комуникация между бебето и родителя. Той е социална спойка, която ни съпътства през целия живот и притежава свой собствен език, който ще се опитаме да разгадаем на 21 март.

С навлизането на интернет и социалните мрежи се заражда и така неречения дигитален смях. Мемета, емотикончета циркулират непрестанно в онлайн пространството и са нашето средство за усмихване в него. Как този процес на многократна употреба и споделяне променя смисъла на смеха е един от въпросите, чиито отговори ще търсим.

Ще обсъдим още редица въпроси и при това не на шега:

  • Можем ли да използваме смеха, за да прикрием тревожността си?
  • Кой и с какво има право да се шегува?
  • Кога смехът наранява?

Елате на 21 март да се посмеем заедно и да тестваме границите на смеха.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – 20:05 Откриване Драго Симеонов
20:05 – 20:20 Лия Панайотова
20:20 – 20:35 Мила Минева
20:35 – 20:50 Гери Турийска
20:50 – 21:05 Почивка
21:05 – 22:00 – Дискусия и Q & A
22:00 – Закриване

За лекторите

Мила Минева е преподавател в катедра Социология на СУ „Св. Климент Охридски“ и програмен директор на Център за либерални стратегии. Член е на управителния съвет на Фондация за социални и хуманитарни изследвания, а от 2018 г. е член на управителния съвет на Българската социологическа асоциация. Мила Минева участва в редакционната колегия на сп. „Критика и хуманизъм“, на Годишник по социология на СУ, както и на онлайн списанието за културни изследвания Семинар БГ. Изследователските ѝ интереси са в областта на социология на медиите и популярната култура, политическа и историческа социология.

Лия Панайотова – консултативен психолог. Занимава се с психология, под различни форми, през последните 15 години. Като база служи образоваението ѝ на клиничен и консултативен психолог. Има частна практика, в която работи с хора от различни краища на Европа и САЩ, на български и английски. Основните подходи, с които си служи, са ACT и MSC, но се опитва да избира методите спрямо човека, вместо да кара човека да се съобразява с определен метод. Към момента, практиката ѝ е изцяло онлайн.

Гергана (Гери) Турийска е българска писателка и музикант.

От 2001г. Гери Турийска започва да композира музика и да пише текстове за песните на почти всички изпълнители от българската поп и рок сцена, като Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Тома Здравков, Рут Колева, Маги Джанаварова, D2, PIF, джаз-триото на Живко Петров- JP3 и други.

През 2010 заедно с поета Стоян Динков пишат поетичния роман „Приказка за вечността“, който издателство Сиела издава. Представянето на книгата дава начало на литературния проект Пощенска кутия за приказки.

Паралелно работи за три печатни медии, като журналист, редактор и води свoи самостоятелни рубрики в различни онлайн медии. Носител на статуетката „Жена на годината“ в категория „Култура“ за 2014г. за принос към културната сцена с проекта си Пощенска кутия за приказки.

Нейна поезия е използвана във филма „Петя на моята Петя“, а песента по текст на Турийска в изпълнение на Рут Колева озвучава филма „Събирачът на трупове“. Нейни композиции са използвани и в скандинавската кино-индустрия за различни документални и филмови проекти. Занимава се с дублаж за реклами и озвучаване на книги за storytell.bg.

През 2015г. създава свое издателство „Пощенска кутия за приказки“, което служи като
платформа за дебютиращите имена в българската литература.

===

Локация на събитието – Stroeja