fbpx

Кръжок по астрономия: Kосмическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА – Инфрачервен поглед към Вселената

Кръжок по астрономия: Kосмическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА – Инфрачервен поглед към Вселената

11.11.2021 (19:30) | ONLINE in Zoom | ВХОД: СВОБОДЕН

11 ноември (четвъртък), 19.30 ч., Онлайн лекция в Zoom

Kосмическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА: Инфрачервен поглед към Вселената (д-р Николай Николов)

Включете се тук: https://us02web.zoom.us/j/89992950470?pwd=d3UyM2pvdXFORDZXbm5rMmZTTHpnQT09

Meeting ID: 899 9295 0470
Passcode: 952191

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА е най-големият и най-мощен космически телескоп, създаван някога. Той ще позволи на учените да видят нашата Вселена назад във времето – около 200 милиона години след Големия взрив. Телескопът ще може да заснеме някои от първите образували се галактики, както и галактики в различни стадии на тяхната еволюция. Също така, той ще може да наблюдава обекти в нашата слънчева система, по-далечни от Марс, да надникне в междузвездните облаци от прах и газ, за да види къде се образуват звезди и планети, и да изследва атмосферите на планети, обикалящи около други звезди. Защо трябва да е в Космоса? И защо е специализиран в събирането на инфрачервена светлина? Отговорите на тези и други въпроси ще можете да научите от виртуалната презентация на Николай Николов.

За лектора:

Николай Николов е астроном в Научния Институт за Космически Телескоп (STScI) в Балтимор, Мериленд, където е инструментален учен, отговарящ за калибрирането на инфрачервените прибори JWST/NIRCam и HST/WFC3 в контекста на наблюденията на пасажи на екзопланети. Той изучава разнообразието в химическия състав, наличието или отсъствието на облаци и мъгли в атмосферите на екзопланети, и как планетите се формират. Николай работи с най-големите обсерватории на НАСА, включително космическия телескоп Хъбъл, който обикаля около Земята, и космическия телескоп Джеймс Уеб, който скоро ще бъде изведен в орбита. Красиви изображения на планети, звезди, мъглявини и галактики, направени с космическия телескоп Хъбъл силно впечатляват Николай като ученик и той решава да се занимава с астрономия. Оттогава той следва мечтата си и учи и работи астрономия в България, Германия, Англия и в САЩ

Събитието на нашите партньори от Кръжока по Астрономия към Катедра Астрономия на СУ ще се проведе онлайн и е отворено за всеки. Използвайте линка по-горе, за да се включите.