fbpx

Кръжок по астрономия: Гравитационни вълни

Кръжок по астрономия: Гравитационни вълни

07.02.2019 (19:30) | Физически факултет | ВХОД: СВОБОДЕН

Събитието ще се проведе в зала А205 или зала А207 на Физическия факултет. Повече информация очаквайте скоро в сайта на Кръжока по астрономия.

През 2016-та година беше потвърдено съществуването на гравитационни вълни. Според много физици това е едно от най-значимите открития на съвременната физика. Теоретично предсказани от Алберт Айнщайн в неговата Обща теория на относителността, която свързва гравитацията с времето и пространството. След публикуването ѝ през 1915 г., в продължение на един век, учените извършват множество експерименти, но така и не успяват да детектират гравитационните вълни.\

Преди точно три години, откритието е официално оповестено от научен екип, работещ в гравитационната обсерватория LIGO, САЩ. Този положителен резултат разбулва огромна част от мистерията около гравитацията – едно от четирите фундаментални взаимодействия във Вселената, което е на практика навсякъде около нас. Оказва се, че именно за гравитацията ние знаем твърде малко и може би, благодарение на гравитационните вълни, това ще се промени много скоро. Гравитационните вълни, освен това, се явяват и своеобразен нов източник на информация за Вселената. В недалечното минало, астрофизиците наблюдаваха космическите обекти, разчитайки само на електромагнитните вълни (част, от които е видимата светлина). Сега можем да „наблюдаваме“ и в неутрино (много малки и много леки частици без заряд), а днес вече е възможно да получаваме информация и чрез гравитационни вълни. С други думи, те са нашият нов далечен вестоносец.

В лекцията ще бъдат разгледани историческите предпоставки за това откритие, как е постигнато, защо е толкова значимо и какво може да ни предостави познаването на гравитационни вълни в бъдеще. Ще бъде направен обзор на случаите, в които са наблюдавани гравитационни вълни. Разбира се, всичко това ще бъде представено максимално увлекателно, използвайки аналогии от заобикалящия ни свят, като целта е да се получи една интересна дискусия.

За лектора

Никола Каравасилев е учител по физика и астрономия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки. Никола е и един от лекторите в планетариума в детския научен комплекс − „Музейко“.