Ratio Online: Марсианско нашествие |

Ratio Online: Марсианско нашествие

14.07.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Повечето от вас вероятно ще запомнят 2020 като годината, която спешно се нуждае от бутон Reset 😱 Но не бързайте да го натискате, защото тази година ни е приготвила и приятни изненади.

🚀 2020-та е годината, през която от Земята към Марс ще бъдат изстреляни не една, а няколко космически мисии. Те включват както орбитални апарати, така и поне два приземяеми апарата с марсоходи. Ще видим и първия човешки апарат, който ще извърши полет в атмосферата на Червената планета.

Целта на мисиите е изучаването на далечни светове и разширяването на човешките хоризонти. Това марсианско нашествие може да ни даде отговора на едни от най-фундаменталните въпроси задавани днес: „Сами ли сме?“ и „Съществуват ли други форми на живот в Космоса?„ 👀

Отговорите на тези въпроси биха променили мирогледа на човешката цивилизация и биха спомогнали за ускоряването на научния и технологичен прогрес.

Елате на пътешествие към Марс, за да разберете още:

🚀 Кои са роботизираните мисии, които ще изстреляме към Марс тази година?
🚀 Къде ще кацнат на Червената планета и какви проучвания ще направят на повърхността ѝ?
🚀 Кои са хората, които са построили тези космически апарати?

Очаквайте още и от новите ни рубрики “Науката не спи”, “Няма глупави въпроси” и “Препоръчано от Ratio”

За лектора

ТИХОМИР ДИМИТРОВ е астрофизик, инженер и космически визионер, на 39 години, основател на космическа академия за деца Space Academy в България. Завършва бакалавър по информатика в САЩ през 2004 г., след което се връща в България и работи 10 години като графичен дизайнер на компютърни герои в световно известна компания.

През 2015 г. печели стипендия и завършва космическата програма “Космически науки” в САЩ, която се организира в сътрудничество между НАСА и Международния космически университет. По време на програмата се запознава с тогавашния директор на НАСА и бивш астронавт на космическа совалка – Чарли Болдън, втория човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин, и посещава фабриката на частната космическа компания SpaceX на Илън Мъск в Лос Анджелис.

През 2016 г. записва магистратура по астрономия в катедрата по Астрономия на Софийския университет, която завършва през 2018 г.. Веднага след това записва магистратура по Аерокосмическо инженерство и комуникации, отново в Софийския университет, която завършва през лятото на 2019 г. През месец май, 2020 г. е приет да изучава магистратура по Аерокосмическо инженерство в един от най- престижните в тази дисциплина университети в света – Техническия университет в Делфт, Холандия.

През 2017 г., вдъхновен от видяното в НАСА, решава да създаде космическо училище за деца в България – Space Academy, където българските деца да имат възможност да научат всичко за Космоса. През 2019 г. Space Academy провежда космическо обучение на над 1000 български деца. Тихомир е бил лектор в Планетариума на детски научен център Музейко и е активен комуникатор на науката за Космоса.

Мечтае в близко бъдеще да види Земята от Космоса, да посети Марс или да участва с инженерни или научни познания в построяването на ракетите и космическите апарати, които ще заведат човечеството до други планети. Определя себе си като авантюрист с висок афинитет към науката, може да бъде открит след залез слънце на някое тихо местенце да гледа звездите, обича да пише за себе си в трето лице и е препоръчан от всеки 4,9 души в Амазон. 😉

/// Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската космическа агенция (ЕКА).