The Memory Remains [Ratio в Пловдив] |

The Memory Remains [Ratio в Пловдив]

16.08.2022 ( 19:00 ) | Лятно кино Орфей, Пловдив | ВХОД: 15 BGN

“Блажени са онези, които забравят,” казва Ницше – и е прав, поне от еволюционна гледна точка. Забравянето поддържа баланса между способността ни да формираме детайлни спомени за средата и да генерализираме, извличайки сходствата между различни ситуации. То е ключово за моделирането на нашето поведение.

Но въпреки огромното си значение за адаптация и поведението, процесите на забравянето остават сравнителнo неразбрани, особено в сравнение с тези по запаметяването. С напредването на модерната наука, невробиолозите вече имат нови възможности за проучване на мистериозните процеси на забравянето. Дори вече знаем кои са някои от биологичните “отговорници” за него.

На 16 август с биолога Богомил Пешев ще разберем какво вече знаем за забравянето и кои са най-интересните въпроси, свързани с този мистериозен процес:

  • Изтриваме ли информация от мозъчните си архиви или просто ни се отказва достъпът до нея?
  • Каква роля имат мозъчните стволови клетки за детската (инфантилна) амнезия?
  • Как си взаимодействат сънят и забравянето?
  • Как работят изследователските техники в молекулярната биология (оптогенетика, DREADDS, Ca2+ визуализация) за научното разгадаване на забравянето?
  • Какво е общото между мухите, лабораторните гризачи и хората що се отнася до забравянето?

Ако темата е събудила интереса ви, не забравяйте да се присъедините към нас на 16 август в лятно кино “Орфей” от 19:00 часа.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – Презентация на Богомил Пешев
21:00 – Обща дискусия и въпроси от публиката
21:40 – Край

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лектора

Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи, са свързани с физиологичните процеси и анатомичните структури обвързани с емоционалната модулация на дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за консолидацията и транформацията на спомените, патологичните изменения на паметта при афективните и други психични разтройства. Концепцията за постоянно променящата се мозъчна архитектура в унисон с постоянно променящата се среда, е основната мотивация в неговия стремеж към изследователска и преподавателска кариера.

Понастоящем, Богомил е част от магистърска програма по физиология на животните и човека към Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.