Нечовешко бъдеще |

Нечовешко бъдеще

12.05.2022 ( 19:00 ) | Club Terminal 1 | ВХОД: 15 лв.

Изкуственият интелект ни побеждава на Го и StarCraft, успява да опази пощите ни от спам и банковите ни сметки от фалшиви трансакции, учи се от потребителите на Twitter (за добро или за лошо), създава сюжети на филми, рисува картини в стила на холандските майстори и ни показва как щяхме да изглеждаме, ако приличахме повече на домашните си любимци.

И въпреки че повечето от тези приложения са полезни или забавни, то когато гледаме към бъдещето на изкуствения интелект, го правим със смесица от страх и притеснение. Терминатор ли ни чака или “I, Robot”? Дали създаването на общ изкуствен интелект ще е катализатор за светло бъдеще на съвместна работа или началото на нещо далеч по-мрачно?

На “Нечовешко бъдеще” със Стоян Ставру и Константин Василев ще си говорим за това докъде бихме могли да стигнем в едно бъдеще на хора и AI-същества и дали най-големите ни страхове за бунта на машините са оправдани. 

Ще провокираме интелекта си и с въпроси като:

  • Ще има ли нещо ценно в един свят без хора?
  • Как ще изглежда светът с хора, които не умират?
  • Къде са разликите в еволюцията на живота и еволюцията на изкуствения интелект?
  • Имаме ли контрол върху нашето постчовешко бъдеще?
  • Къде са хората в хранителната пирамида на новия AI хищник?

Разговорът е вдъхновен от епизода “Metalhead” на сериала “Black Mirror”, но бързо ще се откъснем от сюжетната рамка, за да влезем в дълбините на спекулативната футурология.

Ако темата за бъдещето в един свят на машините и изкуствения интелект ви е интересна, то тогава ви очакваме на 12 май от 19:00 часа в клуб Терминал 1.

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

За лекторите

Доц. д.н. Стоян Ставру е юрист и философ. Той е ръководител на секция „Етически изследвания“ на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател на научното електронно списание и интердисциплинарна общност “Предизвикай правото!”.
Стоян е водещ на серията Vox Nihili, част от Ratio Podcast, в която изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Константин Василев е програмист със слабост към изкуствения интелект, който се занимава с мобилни апликации и игри.