Музеят гостува на Ratio: Праисторически свят

Музеят гостува на Ratio: Праисторически свят

23.07.2019 (19:00) | Кино Cabana | ВХОД: СВОБОДЕН

Динозаврите са искрата, която филмовите компании използват, за да палят въображението на публиката, но праисторията е много повече от динозаврите и техния преексплоатиран медиен образ.

Факт е, че 99.9% процента от всички организми живели някога на планетата ни са изчезнали. Как обаче са изглеждали те? Къде са живели, как са функционирали и как са се развивали през еоните? Защо са изчезвали?

Присъединете се към учените от Националния природонаучен музей при БАН, които ще ви поведат на пътешествие из дълбините на времето и науката, за да открием заедно с тях:

 

  • Кои са древните животни обитавали нашите земи?
  • Имало ли е динозаври в България?
  • Какви са последните находки на учените, свързани с най-ранните предци на хората?

 

По време на това пътешествие ще научите още къде може да откриете днес останки от древни организми, как учените ги датират, как модерните технологии отварят нови хоризонти пред палеонтологията и, не на последно място, как всеотдайността и усилията на поколения палеонтолози възкресяват отдавна изгубени светове.

 

Лектори

 

Проф. д-р Николай Спасов е настоящият директор на Националния природонаучен музей при БАН и има около 240 научни публикации в областта на еволюцията, палеонтологията и палеоантропологията, систематиката, археозоологията и екологията на бозайниците. Ръководител и участник в редица зоологически и природозащитни проекти и проучвания, палеонтологически разкопки и зоологически експедиции по света. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж, Франция.

Д-р Латинка Христова е гл. асистент в отдел „Палеонтология и минералогия“, Национален природонаучен музей при БАН. Завършила e геология (специализация по палеонтология и стратиграфия) в СУ “Св. Климент Охридски“. Занимава се с палеонтология на гръбначни животни, като основно изучава хипариони (примитивна група коне), пещерни мечки и къснокредни костенурки. Любимци са ѝ примитивните коне – тяхната систематика, палеоекология и еволюция.

Владимир Николов е магистър по геология и палеонтология с диплома от СУ „Св. Климент Охридски“. Изследванията му са в областта на палеохистологията и конкретно костната хистология на българските нептичи динозаври. В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и художник палеоартист/палеоилюстратор – т.е. занимава се с изработването на научно обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми. Илюстрирал е детската книга “Excavate Dinosaurs! Paper Toy Palaeontology”.

___________

 

Събитието се осъществява съвместно с Националния природонаучен музей при БАН и е част от серия събития посветени на 130-ата годишнина от създаването на музея и 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките.