Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята

Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята

21.01.2020 (19:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Динозаврите се появяват преди около 240 милиона години и през по-голямата част на мезозойската ера са доминиращата група сухоземни гръбначни животни.

От първия наименуван за науката динозавър – Megalosaurus, през 1824, през въвеждането на самото понятие „динозавър“ през 1842, та чак до наши дни тези отдавна изчезнали животни продължават да вълнуват въображението ни. Дори сега динозаврите са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди.

  • Доколко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалният „Джурасик парк“?
  • Били ли са обречени на успех от самата си поява или е трябвало да изстрадат възкачването си на трона?
  • Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?
  • Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда? Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Събитието на Ratio, организирано съвместно с Националния природонаучен музей към БАН и издателство Сиела, ще ви срещне с Владимир Николов – млад палеонтолог, който ще отговори на тези и други въпроси. По време на събитието ще ви представим и наскоро излязлото българско издание на книгата “Възход и падение на динозаврите” на Стийв Брусати, чиято корица е илюстрирана от Владимир Николов.

“Възход и падение на динозаврите” проследява епопеята на динозаврите: откъде са се появили, как са си извоювали господство, как някои от тях са станали колосални, а други са се сдобили с пера и крила и са се превърнали в птици, и как после всички динозаври, които не са станали птици, са измрели, отстъпвайки място на съвременния свят.

За лектора

Владимир Николов е магистър по геология и палеонтология с диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Изследванията му са в областта на палеохистологията и конкретно костната хистология на българските нептичи динозаври. По време на дипломната си работа прави голямо откритие, което непряко спомогна за откриването на цяло динозаврово находище в близост до гр. Трън. От тази есен продължава изследванията си като редовен докторант към Националния природонаучен музей към БАН.

В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и художник палеоартист/палеоилюстратор – т.е. занимава се с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми.

Илюстрирал е детската книга “Excavate Dinosaurs! Paper Toy Palaeontology” и корицата на наскоро излязлото българско издание на книгата “Възход и падение на динозаврите” на Стийв Брусати. Отделни негови реконструкции са отпечатвани в редица учебници, научни и научнопопулярни книги и списания.

 

Програма

19:00 Отваряне на врати
20:00 Презентация – Владимир Николов
21:00 Видеовръзка със Стийв Брусати: “Възход и падение на динозаврите”
21:15 Дискусия с Владимир Николов и въпроси от публиката