На края на света – Ratio Rooftop Party

На края на света – Ratio Rooftop Party

08.07.2021 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 15 BGN

Тук лятото вече чука на вратата, но далеч на юг има цял един континент от лед, от който ни лъхва хлад само при споменаването му – Антарктида 🥶. Там сега цари дълга зима с рекордно ниски температури, страховити бури и всичко е потопено в мрака на най-дългата нощ. 🌃

Въпреки суровите условия, на ледения континент доброволно избират да живеят специалисти от различни области. Елате на покрива на Музейко на 8 юли, за да се срещнете с българските изследователи и логистици, участници в ежегодните експедиции и поддържащи българската антарктическа база на остров Ливингстън. 🥼

Купи билет

 

👨‍💻 Д-р Стефан Велев ще ви пренесе в една различна Антарктика – тази от миналото, когато леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили и динозаври 🦖. С него ще си говорим и как се организира палатков лагер и какви са несгодите да прекараш две седмици далеч от благините на Българската антарктическа база.

👩‍⚕️ Д-р Албена Атанасова пък ще ви разкаже за отговорностите и предизвикателствата пред това да си единственият лекар на антарктическата база. Ще разберем и как изглежда един лекарски кабинет сред ледовете, какви са най-честите болежки на антарктиците и как се подхожда в случай на сериозен проблем на базата.

👨‍🔧Петър Сапунджиев ще ни запознае с важната роля на логистичния екип, който гарантира, че антарктическата ни база ще може да приеме всички хора и ще осигури подходящи условия за провеждането на научната им работа. Той ще ни разкаже как се поддържа базата, откъде идва тока, водата, интернета и всички други удобства.

От нашите гости ще разберете още:
🧐 Защо и как България е станала една от антарктическите държави и защо базата ни е именно на о. Ливингстън?
🧐 Какви научни изследвания и проекти се извършват на базата?
🧐 При какви условия живеят и работят хората там?
🧐 На какъв етап са плановете за разширяване на базата ни?
🧐 Как се напасват характери в малката общност?
🧐 С какво се занимават полярниците, когато времето не позволява да работят навън?
🧐 Как се забавляват българските антарктици?
🧐 Как се чувстват те, когато отново са част от цивилизацията?

🐧 Освен да се запознаете и поговорите с българските антрактици, ще имате възможност да видите и да се докоснете до част от истинското оборудване и екипировка, използвана там, както и да разберете как изглежда ежедневието им при една антарктическа експедиция.

 

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Същността на полярните изследвания Стефан Велев
20:35 – Почивка с допълнителни активности
20:50 – Как се поддържа работеща една антарктическа база – Петър Сапунджиев
21:20 – Почивка с допълнителни активности
21:40 – Лекар в Антарктида – Албена Атанасова
22:10 – Почивка с допълнителни активности
22:25 – Дискусия и въпроси на публиката с тримата лектори
23:00 – Край на събитието

Билети

// Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви.

За лекторите 

Д-р Стефан Велев е геолог и ръководител направление наука и образование към Национален център за полярни изследвания, СУ „Св. Климент Охридски“. Участник е в пет Български антарктически експедиции. Като полеви асистент осигурява безопасността на учените, които работят на ледниците и в планината. Работил е по геоложки и палеонтоложки проекти на отдалечени от българската база райони (п-в Байерс, нос Хана и п-в Хърд). На последната експедиция, заедно с чилийски колеги събират забележителна колекция от фосилизирани растителни видове с възраст около 90 млн. г., които представят Антарктика в една друга светлина, и по-конкретно континент с топъл климат и голямо растително и животинско разнообразие.

Д-р Албена Атанасова е лекар, анестезиолог – реаниматор в най-голямата болница за спешна медицина у нас – УМБАЛСМ Н.И.Пирогов. Млада, надъхана и борбена, тя пише своята лекарска история не само в България, но и по множество участия и обучения в международни научни форуми. Желанието й за приключения и адреналин извън операционните я довеждат до едно от най-отдалечените и самотни места по света – Антарктида. Там тя е лекар на 28-та Българска антарктическа експедиция, далеч от цивилизацията, на едно от най-самотните и неизучени места от света, където нейна задача е да отговаря за здравето и медицинската сигурност на хората, борещи се за българския принос в полярните изследвания.

Петър Сапунджиев е д-р инж. по електроника, занимава се с алпинизъм и планинарство, обича снега, студа и предизвикателствата на това да си изследовател. Запознава се с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо на учени участващи в експедицията. Няколко години по-късно се присъединява към състава като специалист по електроника и за трета поредна година е част от българската антарктическа експедиция.
Отговорен е за функционирането на базата – поверени са му енергийната система, транспортната техника, инсталирането и поддръжката на всевъзможна научна апаратура. Като полеви асистент е бил част от палаткови лагери, където експериментира с преносими соларни системи. Заедно с другите инженери успява да превърне Българската база в една от малкото използващи основно соларна и вятърна енергия.

Събитието е за 18+ годишни.