fbpx

Наука на Борда Online: Големите епидемии от миналото

Наука на Борда Online: Големите епидемии от миналото

15.04.2020 (19:00) | Online | ВХОД: СВОБОДЕН
Второто ONLINE издание на “Наука на Борда” отново е тематично за текущата глобалната ситуация. Тема на дискусията е големите епидемии от Античността и Средновековието!
В това събитие ще научите:
– Каква е дефиницията на “епидемия” и кое наричат “чума” в различните периоди според историческите извори?
– Кои са най-ранните сведения за епидемии?
– Коя е първата пандемия и как са реагирали управниците и населението на различните държави тогава?
– Какво представлява всеизвестната “черна смърт”?
– Какво се е случило след миналите епидемии? Къде отиват причинителите на тези болести после? Кои от тях се срещат и днес и защо все по-рядко чуваме за тях?
В дискусията ще се обсъди и как миналото може да помогне да се справим с настоящето и да планираме по-добре бъдещите си действия. След лекцията ще има време за въпроси. Линкът за включване на живо ще е наличен в деня на събитието.
Гост-лектори са Марио Филипов и Бианка Василева!
Марио и Бианка са докторанти в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и членуват в Международната асоциация на студентите-историци (ISHA). Освен това и двамата работят в Регионален исторически музей – София / Regional History Museum – Sofia. Препоръчваме ви някой ден да посетите музея и да присъствате на тяхна беседа там!
От най-голям интерес за Бианка Василева е античния период, което я прави запален търсач на малко известни факти за балканските народи и римляните през първите столетия след Христа. През лятото Бианка е активен участник в разкопките на римските терми на Деултум.
Марио Филипов пък се е посветил на изучаването на средновековния период. Неговите интереси са свързани с икономическата, урбанистическата и военната история най-вече на Балтийския регион, а дисертацията му е свързана с пиратсвото (ахой!) и е озаглавена „Пиратството и наемничеството в Балтийския регион през втората половина на XIV – началото на XV в.“. Марио е член и на Школа за Историческа Фехтовка MOTUS / School of Historical Swordsmanship от 2013-та година.
Събитието ще бъде излъчено online на 15 април от 19:00!