Науката решава проблеми, 19: Достигаме вашите черва с едно хапче

Науката решава проблеми, 19: Достигаме вашите черва с едно хапче

27.08.2019 (19:00) | MOVE.BG | ВХОД: СВОБОДЕН, РЕГИСТРАЦИЯ

В следващото издание на Науката решава проблеми, д-р Иван Лютаков (www.enhancmed.com) ще ни разкаже за малкa електронна контролирана капсула, която може да доставя субстанции до тънко черво и да взима секрети от него. Основната функция е да се доставят лекарства до тънки черва и секретът да се изследва за бъдещи диагностино-терапевтични процедури.

Д-р Лютаков е гастроентеролог. Той е докторант и асистент в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Темата на дисертацията му е свързана с пациенти с хронична диария и малабсорбция на жлъчни киселини. Идеята му идва по време на един конгрес за жлъчни киселини, където разбира, че няма ефективен метод за достигане до тънкото черво и ефективно изследване на жлъчните киселини в него. Затова започва да работи със Симеон, който е инженер и работата му е да проектира роботи в robotev.com. В момента двамата прототипират капсулата и са спечелили наградата на Карол за Предприемачи в науката.

Вход: свободен! Нужна е регистрация: https://nauka.bg/naukata-reshava-problemi-vol-18-da-dostignem-vashite/

„Науката решава проблеми“ е поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.